Historie Arnhems Meisje Opleidingen
2011 – 2018
Historie van de opleidingen
- Fiscaal partnerschap eigen woning, beoordeeld met een 8,8
- Persoonlijkheidsstoornissen in de juridische praktijk
- Dossieropbouw in arbeidszaken
- Kinderalimentatie
- De uitvoering van het periodiek verrekenbeding:
valkuilen en praktische oplossingen (familierecht) - Vormverzuimen tijdens het politieverhoor (Strafrecht)
- De internationale echtscheiding
- Nieuwe kinderalimentatie normen 2013
- Het einde GVO en de nieuwe RC
- Fiscaal familierecht
- De gesloten uithuisplaatsing
- Scheiden en schulden
- Ondernemer en echtscheiding
- Werkgeversaansprakelijkheid
- Praktisch Erfrecht
- Intervisie 27.01.2014
- Fiscaal Familierecht 2014
- Scheiden & Schulden – vernieuwd!
- Fiscaal Familierecht 2014
- Actualiteiten jeugdstrafrecht en de nieuwe Wet Adolescentenstrafrecht
- Alimentatie
Fiscaal partnerschap eigen woning
Donderdag 26 mei 2011, 15.00-17.30
Beoordeling evaluatie 8,5
Wat zijn de gevolgen van het nieuwe fiscale partnerschap voor uw cliënten en wat is het laatste nieuws over de fiscale aspecten van de eigen woning. Hoe moet u als advocaat met deze veranderingen omgaan en kunt u hierop anticiperen?
De beslissing om tot aankoop van een woning over te gaan wordt sterk beïnvloed door de mogelijkheden tot financiering en de hypotheekrenteaftrek. De uitgangspunten die daarbij een rol spelen, veranderen op het moment van het verbreken van de samenleving ofwel het “duurzaam gescheiden” gaan leven. Terwijl het gescheiden gaan leven civielrechtelijk geen wijziging brengt in de eigendomsverhoudingen of aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld, verandert de fiscale positie van partijen ingrijpend. Zij worden geconfronteerd met andere fiscale regels dan gedurende hun samenleving, wat gevolgen heeft voor de aanspraak op hypotheekrenteaftrek.
Persoonlijksheidsstoornissen in de juridische praktijk
Overzicht
6 juli 2011 (in evaluatie beoordeeld door cursisten met 8+)
24 april 2012 (in evaluatie beoordeeld door cursisten met 8,6)
Borderliners, psychopaten of narcisten, regelmatig komen we ze tegen. Als het niet uw eigen cliënt is, dan is het wel de wederpartij. Ook in forensische rapportages en rapporten van de Raad voor de Kinderbescherming en de Arbodienst worden de classificaties van de DSM IV veel gebruikt. Hoe herkennen we deze persoonlijkheidsstoornissen en hoe moeten we ermee omgaan?
Van de algemene bevolking heeft naar schatting circa 10 tot 15% een persoonlijkheidsstoornis.
Ervan uitgaande dat een dergelijke stoornis het leven ongunstig beïnvloedt, is dit percentage in de populatie waar u als jurist mee te maken heeft waarschijnlijk nog veel hoger.
Persoonlijkheidsstoornissen worden lang niet altijd herkend. Dat is te betreuren omdat ze licht kunnen werpen op het (dis)functioneren van individuen en op hun gedrag in relatie tot u. Om daar beter mee om te kunnen gaan, is inzicht in persoonlijkheidsstoornissen zinvol. Wat is een persoonlijkheidsstoornis precies? Welke vormen bestaan ervan?
Hoe herkent u de diverse beelden? Welke gedragsproblemen hebben ze tot gevolg?
Als cursusmateriaal bij deze cursus wordt het boek van Willem van der Does, hoogleraar psychologie werkzaam bij de Universiteit Leiden, gebruikt. Aan de hand van de tekeningen van Peter van Straaten biedt Willem van der Does u een kijkje in de keuken van klinisch psychologen en psychiaters, en geeft hij een rake schets van de soms tragische, soms hilarische aspecten van de menselijke persoonlijkheid.
Dossieropbouw in arbeidszaken
Overzicht
Dinsdag 24 november 2011
Evaluatiecijfer:
De meest gemaakte fout van werkgevers bij ontslag wegens disfunctioneren is het gebrek aan dossieropbouw. Dit komt de werkgever niet zelden duur te staan: indien de werkgever het disfunctioneren niet met schriftelijke stukken aannemelijk kan maken, kan dit tot gevolg hebben dat een ontslagaanvraag bij de kantonrechter of UWV WERKbedrijf wordt afgewezen of dat de werkgever door de kantonrechter de rekening gepresenteerd krijgt door een hoge ontslagvergoeding. Tijdens deze cursus zal nader worden ingegaan op het belang van een goede dossieropbouw, wat te doen indien een dossier ontbreekt, zullen tips en valkuilen worden besproken én mogelijkheden om de valkuilen te ontwijken. Na afloop zult u niet alleen in staat zijn een dossier op waarde te schatten en een risico-inschatting te maken van de inhoudelijke ontslagroute, ook zult u vertrekscenario’s kunnen budgetteren. Tenslotte zult u uw cliënten kunnen adviseren over de opbouw van een gedegen dossier, waarmee ofwel tot een verbetering in het functioneren van de werknemer zal worden gekomen dan wel succeseen beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan worden nagestreefd. Vanzelfsprekend zal tijdens de cursus recente jurisprudentie worden besproken.
Kinderalimentatie
Overzicht
29 mei 2012
Evaluatiecijfer:
Docent: Mr. R.A. Eskes, rechter bij de Rechtbank Zutphen en interim-voorzitter van de werkgroep Alimentatienormen.
Inhoud van de cursus:
De vaststelling van kinderalimentatie wordt tegenwoordig zo ingewikkeld geacht dat er thans aan een wetsvoorstel gewerkt wordt om dit ingrijpend te wijzigen.
Is het werkelijk zo ingewikkeld om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen en wat houdt het mogelijke wetsvoorstel in? Worden we daar beter van?
U zal via praktijkvoorbeelden, vragen en aan de hand van recente jurisprudentie door deze (vaak lastige) materie geloodst worden.
Enkele onderwerpen:
- WSNP en kinderalimentatie
Gevolgen van de uitspraak, HR 18-11-2011, NJ 2012/127 voor de afspraken tussen Recofa en de Werkgroep alimentatienormen (achtergrond voor het ontstaan van de afspraak en ontwikkeling sinds de uitspraak van de Hoge Raad). - De behoeftetabellen nader beschouwd:
Hoe zijn deze tabellen tot stand gekomen en hoe nauwkeurig zijn ze nu echt? Wat is belangrijker: duidelijkheid en eenvoud of nauwkeurigheid en in hoeverre zijn die twee te combineren? - Vereenvoudiging van de vaststelling van kinderalimentatie: plan PvdA/VVD versus plan Werkgroep alimentatienormen.
PvdA en VVD hebben in september 2011 een plan gelanceerd om te komen tot een eenvoudigere wijze van vaststelling van kinderalimentatie. Hoe staat het ermee? Daarnaast heeft ook de Werkgroep alimentatienormen ideeën ontwikkeld met hetzelfde doel. Afhankelijk van de afloop van de vergadering van de werkgroep op 20 april 2012 zal hieraan aandacht besteed kunnen worden. - Alimentatievaststelling en terugwerkende kracht:
De rechter komt veel vrijheid toe bij het vaststellen van de ingangsdatum van alimentatie. Hoe wordt daar in de praktijk mee omgegaan en welke richtlijnen geeft de Hoge Raad? - Hoe de kosten van kinderen te verdelen bij bijvoorbeeld 40-60 verdeling zorg en 80-20 verdeling draagkracht? Kan dit zonder specifieke opgave van kosten? Hoe om te gaan met verplichtingen jegens andere kinderen (halfbroers en zussen).
De uitvoering van het periodiek verrekenbeding:valkuilen en praktische oplossingen (familierecht)
Overzicht
9 oktober 2012
Beoordeling evaluatie 8,6
Het periodieke verrekenbeding komt in vele gedaanten voor en wordt zelden door echtgenoten uitgevoerd. Pas bij een echtscheiding komen de uitvoeringsproblemen aan het licht. Tijdens deze cursus wordt deze complexe problematiek behandeld en worden praktische antwoorden gegeven op de diverse vragen die het verrekenbeding blijft oproepen.
Vormverzuimen tijdens het politieverhoor (Strafrecht)
Overzicht
16 oktober 2012
Beoordeling evaluatie 7,7
Het strafrecht moet ervoor zorgen dat de ware schuldige wordt bestraft, maar ook dat dit op een behoorlijke, fatsoenlijke manier gebeurt. Het hele systeem van strafvordering is erop gericht de waarheidsvinding zo behoorlijk mogelijk te laten verlopen. De overheid heeft de publiekrechtelijke verplichting de rechten van elke burger overeenkomstig de eisen van de rechtsstaat te respecteren.
Tijdens deze cursus gaat prof.dr. T. Blom in op de vormen die bij de opsporing van strafbare feiten, in het bijzonder bij het verhoor van de verdachte, in acht genomen moeten worden.
Ook noemt hij de consequenties die verbonden moeten worden aan het niet in acht nemen van die vormen.
Daarbij worden onder meer de volgende vragen behandeld:
•Welke vormen moeten er nu eigenlijk tijdens voorbereidend onderzoek (in het bijzonder het politieverhoor)in acht genomen worden?
•Waarom moet op overtreding van die vormen worden gereageerd?
•Hoe wordt er op dit moment in het strafprocesrecht gereageerd op vormverzuimen?
•Kan binnen het huidige systeem effectief worden opgetreden tegen vormverzuimen?
•Op welke punten kan dit systeem worden verbeterd?
•Welke uitgangspunten moeten daarbij gelden?
De internationale echtscheiding
Overzicht
Dinsdag 20 november 2012
Beoordeling evaluatie 8,2
Het internationaal privaatrecht was een slangenkuil van verschillende regelgeving, wetten en verdragen. Met de invoering van het nieuwe Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek per 1 januari 2012 is een groot deel van de oude regelgeving in het internationale privaatrecht bijeengebracht tot een samenhangend en systematisch geheel.
In deze cursus zal mr. dr. Arlette van Maas de Bie de actualiteiten op het gebied van de internationale echtscheidingen behandelen. Daarbij krijgt u van haar handreikingen die u nodig heeft om dit soort zaken op een effectieve manier te kunnen afhandelen.
De volgende onderwerpen zullen aan de orde komen:
- Echtscheiding:
- Rechtsmacht (Brussel IIbis/art. 4 lid Rv)
- Toepasselijk recht (boek 10 BW/ overgangsrecht/ Echtscheidingsverordening)
- Gezag/omgang:
- Rechtsmacht (Brussel IIbis/Haags Kinderbeschermingsverdrag 1996)
- Toepasselijk recht (Haags Kinderbeschermingsverdrag 1996)
- Alimentatie:
- Rechtsmacht (Alimentatieverordening)
- Toepasselijk recht(Alimentatieverordening/ Haags Alimentatie Protocol)
- Huwelijksvermogensrecht (als er tijd voor is)
- Rechtsmacht (art. 3 en 4 Rv)
- Toepasselijk recht (boek 10 BW/Haags Huwelijksgevolgenverdrag 1905/commuun recht/Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978/Europese ontwikkelingen)
Nieuwe kinderalimentatie normen 2013
Overzicht
Donderdag 7 maart 2013 13.00-17.30
Beoordeling evaluatie: 7,3
Het is er door… Met ingang van 1 april 2013 zal de rekenwijze voor kinderalimentatie veranderen. Op www.rechtspraak.nl staat deze gepubliceerd. Wat houdt dit in voor de praktijk? Voor oude en nieuwe gevallen? Tijdens de cursus zullen de wijzigingen behandeld worden aan de hand van voorbeelden.
Het einde GVO en de nieuwe RC
Overzicht
Dinsdag 16 april 2013
Beoordeling evaluatie: 8,1
Inhoud van de cursus:
Per 1 januari 2013 is de wet Versterking positie rechter-commissaris en de wet nieuwe processtukken in werking getreden. Hiermee zijn o.a. het GVO en de mini-instructie afgeschaft. Het optreden van de RC is opnieuw geregeld waarbij vooral de informatievoorziening en de uitvoeringshandelingen door de RC gewijzigd zijn.
We krijgen hierdoor niet alleen een nieuwe RC, ook de advocaat zal proactief aan de slag moeten. Stil zitten en wachten op de dagvaarding is nu echt uit den boze.
Tijdens deze cursus zullen Janneke Grijns en Mayke Goris ingaan op deze recente wijzigingen alsook op de gevolgen die dit op de dagelijkse praktijk van een strafrechtadvocaat heeft.
Daarbij zal onder andere het volgende behandeld worden
De rol van de nieuwe RC;
- Onderzoekshandelingen door RC;
- Regiezittingen en andere praktische gevolgen;
- Wat verandert er met de nieuwe wet processtukken?
- Toekomstige wet- en regelgeving vanuit het perspectief van politie en OM;
- De rol van de rechter-commissaris ter zake de processtukken;
- De omgang met het dossier door de zittingsrechter;
- De rol van de strafrechtadvocaat;
Fiscaal familierecht
Overzicht
Fiscaal familierecht
25 mei 2013
Docent: mr. T.A. van Baaren, fiscalist bij Accon, docent vFAS/IMFO en SRA
Beoordeling evaluatie: 8,1
Inhoud van de cursus:
Als familierecht-advocaat is het steeds meer van belang de belastingwetgeving toe te passen en bij te houden. Per 1 januari 2013 zijn er weer wijzigingen op fiscaal gebied.
In de cursus zullen de volgende onderwerpen aan de orde komen:
- Eigen woningregeling 2013
- Eigen woning na 2 jaar c.q. de onverkoopbare eigen woning
- Artikel 1:87 BW
- Onderneming en echtscheiding
- Fiscale aspecten convenant
- Fiscaal partnerschap
De gesloten uithuisplaatsing
Overzicht
Donderdag 20 juni 2013
Beoordeling evaluatie: 8,2
Per 1 juli a.s. zullen jeugdstrafrecht advocaten ook ingeschakeld worden in het civiele jeugdrecht bij gesloten uithuisplaatsingen.
In deze cursus wordt met een praktische aanpak stilgestaan bij de rol van de advocaat bij een uithuisplaatsing en de aanpak van bureau jeugdzorg.
Scheiden en schulden
Overzicht
Donderdag 31 oktober 2013
Beoordeling evaluatie: 8.1
Inhoud van de cursus:
Juist bij echtscheidingen zien we de gevolgen van de huidige crisis naar voren komen. Er zijn meestal meer schulden dan bezittingen, huizen zijn onverkoopbaar en faillissementen liggen op de loer. Tijdens deze cursus komen de onderwerpen aan bod:
- Afstand van de gemeenschap
- Het “verdelen” van schulden
- Het “verrekenen” van schulden
- Het toestemmingsvereiste van art. 1:88 BW
- Gevolgen van faillissement voor de echtgenoot
Ondernemer en echtscheiding
Overzicht
Dinsdag 12 november 2013, 13.00 – 17.30 uur
In deze cursus komt de positie van de ondernemer aan bod tijdens een scheiding. Gekeken zal worden naar de positie van de ondernemer, zijn onderneming en zijn aanstaande ex. Hoe te kijken naar de waarde van de onderneming (als vermogensbestanddeel en/of als bron van inkomen) en eventuele niet uitgekeerde winsten? Wat voor invloed hebben huwelijksvoorwaarden, (maatschaps)contracten en statuten? In hoeverre speelt de economische crisis een rol? En hoe kan er voor een optimale financiële en fiscale regeling gekomen worden?
Werkgeversaansprakelijkheid
Overzicht
Dinsdag 19 november 2013, uur
- Beoordeling cursus: 8Aan de hand van een integrale behandeling van de recente ontwikkelingen bent u in één middag weer volledig up-to-date op het gebied van de werkgeversaansprakelijkheid. Centraal staan de inhoud en actualiteiten rondom de zorgverplichting en de aansprakelijkheid van de werkgever (7:658 BW), goed werkgeverschap (7:611 BW) en de bewijsproblematiek in geschillen rondom de werkgeversaansprakelijkheid. De docenten benaderen de onderwerpen mede vanuit hun eigen professie.
Praktisch Erfrecht
Overzicht
Dinsdag 26 november 2013, 13.00 – 17.30 uur
Beoordeling evaluatie: 8,32
Het erfrecht staat steeds meer in de belangstelling, maar voor veel advocaten is het onontgonnen gebied waar men liever verre van blijft. Het erfrecht geeft aanleiding tot veel vragen. Hoe vererft een nalatenschap als er geen testament is en hoe als er wel een testament is opgesteld? Bestaat het testament op de langstlevende nog? Wat moet een executeur eigenlijk doen en kun je een kind onterven? Deze cursus geeft een inleiding in het sinds 1 januari 2013 geldende erfrecht.
Intervisie 27.01.2014
Overzicht
Intervisie+ houdt in 2 uur theorie en 2 uur intervisie. Deze cursus geeft u volop inzicht en energie om uw praktijk te verbeteren en om er weer tegenaan te gaan! U kunt u gewoon “los” per cursus inschrijven.
Docent: Miranda Vanbrabant van Smits & Beerends (training en begeleiding) uit Den Bosch (Miranda geeft op het aankomend Vfascongres 2014 ook een cursus) Zij is tot op heden beoordeeld met een 8,9!
De te behalen punten zijn zowel voor de vFAS (6 intervisie&6praktijk) als voor de NMI erkend. Voor de Orde gelden ze als praktijkpunten.
Fiscaal Familierecht 2014
Overzicht
dinsdag 4 februari 2014 13.00 – 17.30 uur beoordeeld met 8.6
- Tom van Baaren, fiscalist bij Accon zal u bijpraten over het belastingplan 2014 en de Overige Fiscale Maatregelen 2014,
zoals;
fiscaliteit bij alimentatie; stand van zaken met betrekking tot de eigen woning; fiscale regelgeving op het gebied van vergoedingsrechten; stamrecht B.V.’s en overige
Actualiteiten jeugdstrafrecht en de nieuwe Wet Adolescentenstrafrecht
Overzicht
Donderdag 13 maart 2014, 13.00-17.30 uur.
Tijdens deze actualiteiten cursus zal aandacht besteed worden aan o.a. de ZSM-zaken, combizittingen en natuurlijk de recente jurisprudentie.
Daarnaast zal uitgebreid stilgestaan worden bij de Wet Adolescentenstrafrecht die per 1 april a.s. in werking zal treden. Er zal inzicht gegeven worden in o.a. de toepasselijkheid, praktijkervaringen en de betrokken instanties.
Docenten: mr. Myriam de Bruijn-Lückers senior raadsheer bij het gerechthof Den Haag en mr. Carlo Dronkers, coördinerend officier Jeugd en Jongeren en lid van de Commissie Jeugd van het Openbaar Ministerie zullen u tijdens deze cursus veel bruikbare adviezen voor uw praktijk geven.
Alimentatie
Overzicht
Donderdag 27 maart 2014 13.00 – 17.30 uur
- Annemariek Roelvink, de voorzitter van het Tremarapport zal de afwijkingen van het rekenmodel en de aanvaardbaarheidstoets behandelen.
Executie-en beslagrecht in het FAMILIERECHT
Overzicht
donderdag 10 april 2014 13.00-17.30
mr J.D. van Vlastuin, advocaat en docent executie- en beslagrecht voor gerechtsdeurwaarders, zal behandelen hoe die beschikking ook daadwerkelijk effectief kan worden geïnd, of hoe dat huis nou wel of niet kan worden verkocht, welke machtiging wel en niet kan worden aangevraagd. De zin of onzin van beslag op aandelen, beslag onder jezelf en het weigeren van de afgifte van een loonverklaring door een DGA. Naast de theorie dus veel tips & trics!
Gezag en geschillenregeling ex art 1:253a BW 8,5
Overzicht
donderdag 17 april 2014 13.00 – 17.30 uur
Mr. dr. Gea Brands-Bottema, senior raadsheer bij de rechtbank Gelderland zal uitleg geven over de laatste stand van zaken van onder andere het ouderschapsplan, de effectuering van omgang, verhuizing en overige kwesties omtrent gezag.
Penitentiair- en klachtrecht voor jeugdigen 8,2
Overzicht
Donderdag 8 mei 2014, 13.00 – 17.00 uur.
Als een jongere civiel of strafrechtelijk van zijn vrijheid wordt beroofd verdient hij een goede rechtsbescherming. Vooral bij jeugdigen is daar een belangrijke rol weg gelegd voor hun advocaat.
Na de splitsing van de civiel en strafrechtelijk geplaatste jongeren is hun rechtsbescherming complex geworden. Bij een verblijf in een justitiële jeugdinrichting gelden volledig andere regels als bij een verblijf in een gesloten jeugdzorg inrichting terwijl in die laatste instellingen weer twee soorten klachtrecht gelden. Vaak wordt er in de voorfase bemiddeld, er zijn veel verschillende termijnen, het oordeel van de klachtencommissie kan bindend zijn of slechts een advies en beroep is niet altijd mogelijk.
Docenten: mr. H. Cremers, advocaat, docent bij o.a. OSR en co-auteur van het Bajes boek en mr. R.P. Zwarts, advocaat en voorzitter van de beklagcommissie van de OGH zullen deze praktische cursus geven.
Intervisie+ 12/05/14
Overzicht
Intervisie+ houdt in 2 uur theorie en 2 uur intervisie. Deze cursus geeft u volop inzicht en energie om uw praktijk te verbeteren en om er weer tegenaan te gaanU kunt u gewoon “los” per cursus inschrijven.
Docent: Miranda Vanbrabant van Smits & Beerends (training en begeleiding) uit Den Bosch (Miranda geeft op het aankomend Vfascongres 2014 ook een cursus) Zij is tot op heden beoordeeld met een 8,9
Intervisie+, zie de toelichting bij 27 januari.
De te behalen punten zijn zowel voor de vFAS (6 intervisie&6praktijk) als voor de NMI erkend. Voor de Orde gelden ze als praktijkpunten.
Metacommunicatie 15/05/14, beoordeeld met een 8,4
Donderdag 15 mei 2014 13.00 – 17.30 uur
Metacommunicatie is communiceren over het communiceren. Wanneer we een gesprek voeren, bepaalt de non-verbale communicatie voor een belangrijk deel hoe we een gesprek ervaren. Ook al zeggen we niets, we geven voortdurend signalen met ons lichaam. Diverse onderzoeken geven aan dat minstens 70% van de communicatie tussen mensen plaatsvindt via stemklank (intonatie) en lichaamstaal (houding, beweging, plaats). Wanneer het gaat om het uiten van gevoelens, communiceren we zelfs voor 93% non-verbaalDus al is uw pleitnota nog zo geweldig, u kunt ten onder gaan aan de non-verbale communicatie maar dat geldt uiteraard ook voor uw wederpartij. Lastige cliënt of rechter? Wat zegt zijn of haar lichaamstaal?
Communiceren met kinderen 24/06/14 8,6
Overzicht
Hoe ingewikkeld en moeilijk is het om met kinderen te spreken. Wat willen ze kwijt zonder zich gepusht te voelen. Hoe krijg je de juiste informatie? Krijg ik nu een antwoord dat hij of zij echt wil geven of omdat hij of zij denkt dat ik dat wil horen? Hoe lang kan zo’n gesprek duren? Wat moet ik vooral wel maar ook vooral niet doen? Deze en tal van andere vragen komen tijdens deze cursus aan de orde. Deze cursus is bedoeld voor alle advocaten die in aanraking komen met kinderen, dus straf- familie en jeugdrechtadvocaten.
Docent: Dr. Martine F. Delfos, in binnen – en buitenland zeer toonaangevend op dit gebied zal deze cursus geven. Haar uitgeverij heeft inmiddels de Delfos Acadamy opgericht en de cursus zal dan ook in Utrecht plaatsvindenDe cursus duurt langer dan gebruikelijk en bevat 6 effectieve onderwijsuren.
Forensisch bewijsmateriaal in strafzaken 26/06/14 8,6
Overzicht
Als strafrechtadvocaat wordt u in toenemende mate geconfronteerd met forensisch bewijsmateriaal. Zo kan het Openbaar Ministerie stellen dat er diverse forensische sporen (bijvoorbeeld telecom-gegevens, DNA-sporen, vingerafdrukken, handschriften) zijn gevonden die aantonen dat de verdachte wel de dader móét zijn.
Maar beschikt u over voldoende forensische kennis om de bewijswaarde van deze, veelal technische, onderzoeksresultaten te doorgronden en ter discussie te stellen?
Gedurende de cursus forensisch bewijsmateriaal in strafzaken wordt u vanuit de invalshoek van de verdediging geïnformeerd over de interpretatie van forensisch bewijsmateriaal, alsmede over het aanvechten van deskundigenrapporten en het stellen van ter zake doende onderzoeksvragen.
De doelstelling van de spreker, getuige-deskundige ing. J.R. ten Hove, is om u actuele forensische expertise aan te reiken die u direct kunt toepassing binnen uw strafrechtpraktijk.
Spreker: Ing. J.R. ten Hove is werkzaam bij het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau en verricht als forensisch deskundige (contra)onderzoeken ten behoeve van de waarheidsvinding in strafrechtelijke procedures.
Samengestelde Gezinnen 25/09/14 beoordeeld met een 8,3
Overzicht
Co-ouderschap: De nieuwe gezinsvorm van de toekomst?
Nederland kent 200.000 samengestelde gezinnen. Dertien jaar geleden woonde 5 % van de kinderen na scheiding in een co-oudergezin. In 2013 is dit opgelopen tot 27 %. Het co-ouderschap wint dus in rap tempo terrein. Daarnaast woont 73 % van de scheidingskinderen op één adres.
Het wonen in een samengesteld gezin vraagt veel van kinderen. Zij krijgen te maken met wonen in twee huizen, het verbinden van bloedband en stiefband, verschillende loyaliteiten en opvoedstijlen. Ook worden veel kinderen geconfronteerd met voortdurende conflicten tussen ouders onderling en met stiefouders. 60 % van de nieuwe gezinnen valt na verloop van tijd weer uiteen. Dit kan anders: door het geven van goede voorlichting, door preventief afspraken te maken in het ouderschapsplan over de (eventuele) komst van een nieuwe partner, door rekening te houden met eerder gemaakte afspraken met de ex-partner die opgenomen zijn in het ouderschapsplan m.b.t. zorg en financiën en door het opstellen van een stiefouderschapsplan.
Hoewel het met kinderen uit co-oudergezinnen relatief goed gaat, mede omdat deze ouders minder conflicten maken, scoort het co-oudergezin waarin moeder alleen blijft en vader een nieuwe vriendin heeft het minst goed. Een van de oorzaken is dat vader te weinig positie inneemt en niet duidelijk maakt wat de positie is van zijn eerste vrouw als moeder van de kinderen en wat de positie is van zijn tweede vrouw als stiefmoeder van zijn kinderen.
Intervisie+ 13/10/14 beoordeeld met een 8,6
Overzicht
Intervisie+ houdt in 2 uur theorie en 2 uur intervisie. Deze cursus geeft u volop inzicht en energie om uw praktijk te verbeteren en om er weer tegenaan te gaanU kunt u gewoon “los” per cursus inschrijven.
Docent: Miranda Vanbrabant van Resetpartner (training en begeleiding) uit Den Bosch (Miranda gaf op het Vfascongres 2014 ook een cursus) Zij is tot op heden beoordeeld met een 8,9
De te behalen punten zijn zowel voor de vFAS (2 intervisie & 2 praktijk) als voor de NMI erkend. Voor de Orde gelden ze als praktijkpunten.
Advocaat in TBS-zaken 16/10/2014 beoordeeld met een 7.9
Advocaat in TBS-zaken
Mr. H.G.W. (Harry) Stikkelbroeck, voorheen voorzitter Penitentiaire Kamer in het gerechtshof Arnhem en thans voorzitter van het Adviescollege Verlof toetsing TBS zal u leren de weg te vinden in dit complexe vakgebied. Hij zal daarbij inzicht geven in de recente regelgeving en jurisprudentie, waarbij stil gestaan zal worden bij zowel de dagelijkse TBS-praktijk als de oplegging, verlenging en executie van de TBS.
Aandacht zal onder andere gegeven worden aan:
– TBS met voorwaarden.
– Voorwaardelijke beëindiging.
– Deskundigen.
– Verlengingsrapportages.
– Risicotaxatie-instrumenten.
– De behandeling.
Actualiteiten Arbeidsrecht en de Wet Werk en Zekerheid 30/10/14 beoordeeld met een 8,7
Overzicht
Op gespecialiseerd niveau vindt een uitgebreide verdieping plaats op de meest actuele ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak op het terrein van het ontslagrecht/arbeidsrecht en natuurlijk de Wet Werk en Zekerheid die per 1 januari 2015 in werking treedt. De actuele rechtspraak wordt afgewisseld met handige praktijktips en kritische reflecties op rechtspraak en literatuur. Kortom, een aanrader!
De Bijzondere Curator 06/11/2014 beoordeeld met een 8,7
Overzicht
Hoog op de politieke agenda, de rol van de bijzondere curatorMaar ook binnen de familiesectoren van rechtbanken(en het LOVF) een steeds prominentere figuur dankzij het onderzoek van de Kinderombudsman (2012).
Het LOVF heeft OP 8 oktober jl. een protocol ontwikkeld met de bedoeling dat duidelijk is wanneer een bijzonder curator wordt benoemd wat van hem of haar verwacht mag worden, wie voor benoeming in aanmerking komt en wie daar om kan vragen. De bedoeling is dat alle rechters voortaan op dezelfde manier omgaan met verzoeken tot benoeming van een bijzondere curator.
Tijdens de cursus komen onder andere aan de orde, het internationaal – en nationaal juridisch karakter, de procespositie van de minderjarige, de Rapporten van de Kinderombudsman, het LOVF en de praktijk.
Inmiddels is gebleken dat er door de Raad voor Rechtsbijstand per 1 januari 2014 nieuwe eisen zullen worden gesteld. Tot op heden is het curriculum van de opleiding niet duidelijkEr zal binnen Arnhems Meisje Opleidingen getracht worden aan de vereisten van het curriculum te voldoen. Daarbij zal waarschijnlijk het deel praktijk worden ingevuld door de cursus communiceren met kinderen op 2 december 2014 (in Utrecht op de Delfosacadamy).
Intervisie+ 10/11/14 beoordeeld met een 8,8
Overzicht
Intervisie+ houdt in 2 uur theorie en 2 uur intervisie. Deze cursus geeft u volop inzicht en energie om uw praktijk te verbeteren en om er weer tegenaan te gaanU kunt u gewoon “los” per cursus inschrijven.
Docent: Miranda Vanbrabant van Smits & Beerends (training en begeleiding) uit Den Bosch (Miranda geeft op het aankomend Vfascongres 2014 ook een cursus) Zij is tot op heden beoordeeld met een 8,9
Intervisie+, De te behalen punten zijn zowel voor de vFAS (6 intervisie&6praktijk) als voor de NMI erkend. Voor de Orde gelden ze als praktijkpunten.
De narcistische persoonlijkheid 13/11/14 beoordeeld met een 8,4
Macht en bewondering – de narcistische persoonlijkheid
Het is precies 100 jaar geleden dat Sigmund Freud de term narcisme introduceerde. Hoe staat het er een eeuw later mee?
De literatuur over narcisme biedt weinig houvast vanwege de onoverzichtelijke hoeveelheid theorieën, symptomen, subtypen en weinig wetenschappelijk gefundeerde behandelmogelijkheden die er worden gepresenteerd.
Tijdens de cursus wordt ‘de narcistische cirkel’ gepresenteerd en geïllustreerd. Dit is een nieuw model dat is gebaseerd op een samenvatting van de literatuur over narcisme. Narcisme wordt gezien als een verslavend patroon van jezelf opblazen, gebrekkige wederkerigheid en anderen afstoten. Dit alles gebeurt op een instabiele psychische basis die getypeerd wordt door een teveel of een overvloed aan zogenaamde ‘symbiotische oersoep’.
Tijdens deze praktische cursus krijgt u, aan de hand van voorbeelden en door uzelf ingebrachte casuïstiek, antwoord op oa de volgende vragen: Hoe ontstaat narcisme tijdens de ontwikkeling? Waar ligt de grens tussen ‘normale’ ijdeltuiterij en pathologisch narcisme? Hoe herken je narcistische trekjes? Tot welke probleemgedrag leidt narcisme? Wat kunnen we leren van de levens van bekende narcisten zoals Steve Jobs en Pim Fortuyn? Welke behandelmogelijkheden zijn er en werken ze? Welke tips & tricks zijn er voor de omgang met narcisten?
Aanbevolen: Spiegel voor Narcisten, uitgeverij Boom, auteur dr. Martin Appelo
Communiceren met kinderen 02/12/14 beoordeeld met een 8,3
Overzicht
Hoe ingewikkeld en moeilijk is het om met kinderen te spreken. Wat willen ze kwijt zonder zich gepusht te voelen. Hoe krijg je de juiste informatie? Krijg ik nu een antwoord dat hij of zij echt wil geven of omdat hij of zij denkt dat ik dat wil horen? Hoe lang kan zo’n gesprek duren? Wat moet ik vooral wel maar ook vooral niet doen? Deze en tal van andere vragen komen tijdens deze cursus aan de orde. Deze cursus is bedoeld voor alle advocaten die in aanraking komen met kinderen, dus straf- familie en jeugdrechtadvocaten.
Docent: Dr. Martine F. Delfos, in binnen – en buitenland zeer toonaangevend op dit gebied zal deze cursus geven. Haar uitgeverij heeft inmiddels de Delfos Acadamy opgericht en de cursus zal dan ook in Utrecht plaatsvindenDe cursus duurt langer dan gebruikelijk en bevat 6 effectieve onderwijsuren.
Bij de cursus behoort verplichte literatuur, te weten het boek “Ik heb ook wat te vertellen!” communiceren met jeugdigen, deel 1 of deel 2 van Martine Delfos.
Wet wapens en munitie 11/12/14
Overzicht
De Wet Wapens en Munitie staat volop in de belangstelling. Door de schietpartij in Alphen aan den Rijn en het veelvuldig gebruik van wapens bij delicten is de wet op diverse onderdelen gewijzigd en aangepast.
Als u als strafrechtadvocaat uw cliënt optimaal wilt bijstaan is een goede kennis van de Wet Wapens en Munitie derhalve van groot belang.
In deze op de praktijk gerichte cursus zal de docent, prof. mr. H.J.B. (Henny) Sackers onder andere aandacht geven aan het dragen en overdragen, de inbeslagneming en het voorhanden hebben van wapens en de doorzoeking op basis van deze wet.
Zo begeleidde hij onder meer het onderzoek naar de schietpartij in Alphen aan den Rijn en is hij auteur van het standaard werk over deze wet.
Prof. mr. H.J.B. (Henny) Sackers, werkte ruim zeven jaar in de advocatuur, maar was sinds 1982 meestentijds verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2008 is hij hoogleraar bestuurlijk sanctierecht in de vaksectie straf(proces)recht en tevens vicedecaan. Hij is daarnaast rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank ‘s-Hertogenbosch en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Arnhem.
Herziening kinderbescherming en Jeugdwet 18/12/2014
Overzicht
Per 1 januari 2015 treedt de nieuwe Jeugdwet in werking met de nodige gevolgen voor uw dagelijkse praktijk als jeugdrechtadvocaat.
Tijdens de cursus komt de nieuwe wetgeving op het terrein van de jeugdbescherming en de jeugdzorg aan bod alsmede de relevante jurisprudentie jeugdbescherming en jeugdzorg.
Gekozen is om op het eind van het jaar de cursus te geven zodat de wetgeving zoveel mogelijk is uitgekristalliseerd.
Kinderalimentatie 2015, plaats vrij op 26/2/15
Overzicht
De Wet Hervorming Kindregelingen zal per 1 januari 2015 in werking en dit leidt tot veranderingen voor het berekenen van de kinderalimentatie.
Voor de kinderalimentatie betekent dit o.a. dat de persoonsgebonden fiscale aftrek voor de alimentatieplichtige ouder verdwijnt en dat de heffingskortingen voor de onderhoudsgerechtigde ouder lager worden. Maar ook gaat de inkomensgrens voor het kindgebonden budget naar beneden en er dus minder gebruik van kan worden gemaakt.
Op 14 november jl. heeft de expertgroep alimentatienormen vergaderd. In deze vergadering is een besluit genomen over de verwerking van de alleenstaande ouderkop. De expertgroep heeft besloten dat de alleenstaande ouderkop dezelfde behandeling krijgt als het kindgebonden budget (KGB). Dat betekent dat ook de alleenstaande ouderkop per 1-1-2015 op de behoefte van de kinderen in mindering wordt gebracht. De alleenstaande ouderkop zal € 3.050,- bedragen.
zie ook www.rechtspraak.nl/Procedures/Landelijke-regelingen/sector-familie-en-jeugdrecht/Pages/Wet-hervorming-kindregelingen-per-1-januari-2015.aspx
Kinderalimentatie 2015 nog plaats op 26/02/15
Overzicht
De Wet Hervorming Kindregelingen zal per 1 januari 2015 in werking en dit leidt tot veranderingen voor het berekenen van de kinderalimentatie.
Voor de kinderalimentatie betekent dit o.a. dat de persoonsgebonden fiscale aftrek voor de alimentatieplichtige ouder verdwijnt en dat de heffingskortingen voor de onderhoudsgerechtigde ouder lager worden. Maar ook gaat de inkomensgrens voor het kindgebonden budget naar beneden en er dus minder gebruik van kan worden gemaakt.
Op 14 november jl. heeft de expertgroep alimentatienormen vergaderd. In deze vergadering is een besluit genomen over de verwerking van de alleenstaande ouderkop. De expertgroep heeft besloten dat de alleenstaande ouderkop dezelfde behandeling krijgt als het kindgebonden budget (KGB). Dat betekent dat ook de alleenstaande ouderkop per 1-1-2015 op de behoefte van de kinderen in mindering wordt gebracht. De alleenstaande ouderkop zal € 3.050,- bedragen.
zie ook www.rechtspraak.nl/Procedures/Landelijke-regelingen/sector-familie-en-jeugdrecht/Pages/Wet-hervorming-kindregelingen-per-1-januari-2015.aspx
Kinderalimentatie 26/02/2015
Overzicht
De Wet Hervorming Kindregelingen zal per 1 januari 2015 in werking en dit leidt tot veranderingen voor het berekenen van de kinderalimentatie.
Voor de kinderalimentatie betekent dit o.a. dat de persoonsgebonden fiscale aftrek voor de alimentatieplichtige ouder verdwijnt en dat de heffingskortingen voor de onderhoudsgerechtigde ouder lager worden. Maar ook gaat de inkomensgrens voor het kindgebonden budget naar beneden en er dus minder gebruik van kan worden gemaakt.
Op 14 november jl. heeft de expertgroep alimentatienormen vergaderd. In deze vergadering is een besluit genomen over de verwerking van de alleenstaande ouderkop. De expertgroep heeft besloten dat de alleenstaande ouderkop dezelfde behandeling krijgt als het kindgebonden budget (KGB). Dat betekent dat ook de alleenstaande ouderkop per 1-1-2015 op de behoefte van de kinderen in mindering wordt gebracht. De alleenstaande ouderkop zal € 3.050,- bedragen.
zie ook www.rechtspraak.nl/Procedures/Landelijke-regelingen/sector-familie-en-jeugdrecht/Pages/Wet-hervorming-kindregelingen-per-1-januari-2015.aspx
Fiscaal Familierecht in de praktijk 5/3/2015
Overzicht
Tijdens deze cursus zal het belastingplan 2015 worden behandeld en zal de meest belangwekkende casuïstiek (waaronder echtscheiding/onderneming/eigen woning) over 2014 worden besproken.
Tom van Baaren geeft veel praktijkvoorbeelden, hij is helder en geeft begrijpelijke uitleg.
In deze cursus wordt dus naast het nieuwe belastingplan een roadshow over de interessantste casuïstiek van het afgelopen jaar gedoceerd die uiteraard ook nog van toepassing op de huidige praktijk!
Intervisie+ 09/03/15, 8,3
Overzicht
Intervisie+ houdt in 2 uur theorie en 2 uur intervisie. Deze cursus geeft u volop inzicht en energie om uw praktijk te verbeteren en om er weer tegenaan te gaanU kunt u gewoon “los” per cursus inschrijven.
Docent: Miranda Vanbrabant van Smits & Beerends (training en begeleiding) uit Den Bosch (Miranda gaf op het laatste Vfascongres ’14 ook een cursus) Zij is tot op heden beoordeeld met een 8,9
Intervisie+, De te behalen punten zijn zowel voor de vFAS (2 intervisie & 2 praktijk) als voor de MfN erkend. Voor de Orde gelden ze als praktijkpunten.
Fiscaal Familierecht in de Praktijk !nog plaats op 5/3/15
Overzicht
Tijdens deze cursus zal het belastingplan 2015 worden behandeld en zal de meest belangwekkende casuïstiek (waaronder echtscheiding/onderneming/eigen woning) over 2014 worden besproken.
Tom van Baaren geeft veel praktijkvoorbeelden, hij is helder en geeft begrijpelijke uitleg.
In deze cursus wordt dus naast het nieuwe belastingplan een roadshow over de interessantste casuïstiek van het afgelopen jaar gedoceerd die uiteraard ook nog van toepassing op de huidige praktijk!
Masterclass Verdeling (2 middagen) van de ontbonden huwelijksgemeenschap in de praktijk van de rechter en de advocaat 26/03 en 9/04
Overzicht
In de Masterclass Verdeling van de ontbonden huwelijksgemeenschap in de praktijk van de rechter en de advocaat, wordt van af het begin tot het eind alle stappen besproken die daarin gezet dienen te worden.
De nadruk ligt op de praktijk
De cursus omvat 2 dagdelen (2 middagen van 13.00-17.30) 26 maart en 9 april 2015.
Chaos in de Jeugdzorg?
De nieuwe jeugdwet in de praktijk van de advocaat
Per 1 januari 2015 is de jeugdzorg fors veranderd. De gemeente krijgt hierbij een grote rol. In de praktijk levert dat in ieder geval grote verschillen op. Sommige gemeentes hadden op 1 januari alles netjes lokaal geregeld, bij andere gemeentes was er chaos en paniek.
Bureau jeugdzorg bestaat niet meer en is (deels) vervangen door gecertificeerde instellingen. Ook dat is echter niet vlekkeloos verlopen, zo heeft er in de regio Noord-Brabant geen certificering plaats gevonden zodat we daar te maken hebben met een niet-gecertificeerde instelling, waardoor de toepassing van de jeugdwet daar geheel vast dreigt te lopen. We zullen in deze cursus stil staan bij alle problemen die de transitie opgeleverd heeft.
Daarnaast zullen we vooral veel aandacht geven aan de gevolgen van de jeugdwet voor de praktijk van de advocaat. Hoe is de jeugdwet lokaal door gemeentes uitgewerkt en wie zijn de nieuwe spelers in het veld (bijvoorbeeld: wijkteams, centrum voor Jeugd en Gezin, regionale/lokale Jeugdbescherming en Veilig thuis).
Wat zijn de gevolgen voor gesloten uithuisplaatsingen. We krijgen met nieuwe procespartijen te maken, de GI’s en de gemeentes, verzoekschriften en beschikkingen zullen er anders uit gaan zien, de rol van de kinderrechter wordt veel actiever en ook de rol van de jeugdhulpaanbieders zal veel groter worden. De regelgeving is ook inhoudelijk aangepast. Wat zij de gevolgen daarvan voor de praktijk? Hoe gaat het “familiegroepsplan” in de praktijk werken en welke mogelijkheden biedt dit om een uithuisplaatsing te voorkomen.
De privacy van de jongere en het gezin komt ook ernstig onder druk te staan als er in wijkteams tussen diverse professionals vertrouwelijke kennis gaat worden uitgewisseld. Het nieuwe tuchtrecht voor jeugdbeschermers zal echter ook weer extra mogelijkheden bieden om dit te stoppen.
Als laatste zal ook stil gestaan worden bij de recente jurisprudentie, waarbij zoveel mogelijk al uitspraken uit 2015 behandeld zullen worden.
Intervisie + 20/4/15
Overzicht
Intervisie+ houdt in 2 uur theorie en 2 uur intervisie. Deze cursus geeft u volop inzicht en energie om uw praktijk te verbeteren en om er weer tegenaan te gaanU kunt u gewoon “los” per cursus inschrijven.
Docent: Miranda Vanbrabant van Smits & Beerends (training en begeleiding) uit Den Bosch (Miranda gaf op het laatste Vfascongres ’14 ook een cursus) Zij is tot op heden beoordeeld met een 8,9
Intervisie+, De te behalen punten zijn zowel voor de vFAS (2 intervisie & 2 praktijk) als voor de MfN erkend. Voor de Orde gelden ze als praktijkpunten.
Getuigenverklaringen in strafzaken 23/4/15
Overzicht
Het bieden van meer kennis van en inzicht op het gebied van de gebruikswaarde van verklaringen van getuigen in strafzaken, teneinde de relatieve en absolute bewijswaarde ervan te kunnen beoordelen.
Tijdens de cursus wordt ingegaan op het waarnemings- en geheugenproces van getuigen en de invloed die de politie heeft op de uiteindelijke getuigenverklaringen. Waar moet u bij het lezen en/of kennisnemen van getuigenverklaringen op letten en wat kunt u er zelf aan doen om in de rechtszaal niet de zweem van suggestiviteit op te roepen. Dit alles komt tijdens de interactieve cursus in theorie, korte filmpjes en testjes aan de orde.
De betrouwbaarheid en bewijswaarde van getuigenverklaringen vormt onderwerp van een voortdurend debat. Zorg dat u voldoende inzicht heeft van de verhoormethoden en de totstandkoming van getuigenverklaringen bij de politie om een getuigenverklaring op waarde te kunnen schatten.
Workshop systemisch werken 21/05/2015
Overzicht
Systemisch werken, volgens de uitgangspunten van grondlegger Bert Hellinger, biedt de mogelijkheid om vraagstukken, conflicten of dilemma’s op constructieve wijze te begeleiden. Een tafelopstelling is een methode om een (innerlijk) beeld op tafel te zetten. Dit biedt de ruimte om vanaf gezonde afstand te kijken naar een ontstane situatie. Het externaliseren van een (conflict)situatie biedt de cliënt meer zicht op wat er zich afspeelt op een diepere laag.
Het onbevooroordeeld waarnemen daarvan door de begeleider geeft aanknopingspunten om succesvolle en gerichte interventies te doen die leiden tot duurzame oplossingen.
Deze manier van werken en kijken noemen we systemisch werken, omdat het uitgaat van de drie systeemwetten: binding, ordening en balans. Deze wetmatigheden gelden voor alle groepen en werken als natuurwetten: altijd aanwezig en loepzuivere indicatoren. Door de verstoringen in systemische dynamieken te leren herkennen en te benoemen, komt herstel en beweging op gang.
Kennismakingsworkshops tafelopstellingen:
Uitnodiging vooraf:
– Formuleer vooraf een eigen leerwens voor deze workshop.
– Formuleer een mogelijke eigen vraag waarmee u kunt oefenen met andere deelnemers (dit kan ook nog ter plekke). Dit kan gaan over een cliëntsysteem of een eigen vraagstuk.
– Mocht u al werken met deze aanpak, dan wordt u van harte uitgenodigd om eigen materiaal mee te nemen.
Onderdelen van deze workshop:
– Inzicht opdoen in het systemisch werken met tafelopstellingen
– Oefenen met eigen casuïstiek
– Theoretisch kader van systemische begeleiding
– Basiskennis van de houding bij systemische begeleiding met tafelopstellingen
– Inzet van tafelopstellingen als intercollegiaal intervisie-instrument
Programma:
I
– Introductie systeemwetten & uitgangspunten van de werkwijze
– Systeemdynamiek ervaren in oefeningen
II
– Oefeningen in waarneming: beelden en Gestalt van tafelopstellingen
– Kennismaken divers materiaal voor tafelopstellingen
– Oefenen met tafelopstelling met behulp van eigen casuïstiek
– Op welke wijze zou u dit kunnen inzetten?
III
– Tips voor praktische interventies aan tafel
– Afronding en evaluatie.
Forensisch bewijsmateriaal in strafzaken 26/5
Overzicht
Als strafrechtadvocaat wordt u in toenemende mate geconfronteerd met forensisch bewijsmateriaal. Zo kan het Openbaar Ministerie stellen dat er diverse forensische sporen (bijvoorbeeld telecom-gegevens, DNA-sporen, vingerafdrukken, handschriften) zijn gevonden die aantonen dat de verdachte wel de dader móét zijn.
Maar beschikt u over voldoende forensische kennis om de bewijswaarde van deze, veelal technische, onderzoeksresultaten te doorgronden en ter discussie te stellen?
Gedurende de cursus forensisch bewijsmateriaal in strafzaken wordt u vanuit de invalshoek van de verdediging geïnformeerd over de interpretatie van forensisch bewijsmateriaal, alsmede over het aanvechten van deskundigenrapporten en het stellen van ter zake doende onderzoeksvragen.
De doelstelling van de spreker, getuige-deskundige ing. J.R. ten Hove, is om u actuele forensische expertise aan te reiken die u direct kunt toepassing binnen uw strafrechtpraktijk.
Spreker: Ing. J.R. ten Hove is werkzaam bij het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau en verricht als forensisch deskundige (contra)onderzoeken ten behoeve van de waarheidsvinding in strafrechtelijke procedures.
Samengestelde gezinnen 4/6/2015
Overzicht
Co-ouderschap: De nieuwe gezinsvorm van de toekomst?
Nederland kent 200.000 samengestelde gezinnen. Dertien jaar geleden woonde 5 % van de kinderen na scheiding in een co-oudergezin. In 2013 is dit opgelopen tot 27 %. Het co-ouderschap wint dus in rap tempo terrein. Daarnaast woont 73 % van de scheidingskinderen op één adres.
Het wonen in een samengesteld gezin vraagt veel van kinderen. Zij krijgen te maken met wonen in twee huizen, het verbinden van bloedband en stiefband, verschillende loyaliteiten en opvoedstijlen. Ook worden veel kinderen geconfronteerd met voortdurende conflicten tussen ouders onderling en met stiefouders. 60 % van de nieuwe gezinnen valt na verloop van tijd weer uiteen. Dit kan anders: door het geven van goede voorlichting, door preventief afspraken te maken in het ouderschapsplan over de (eventuele) komst van een nieuwe partner, door rekening te houden met eerder gemaakte afspraken met de ex-partner die opgenomen zijn in het ouderschapsplan m.b.t. zorg en financiën en door het opstellen van een stiefouderschapsplan.
Hoewel het met kinderen uit co-oudergezinnen relatief goed gaat, mede omdat deze ouders minder conflicten maken, scoort het co-oudergezin waarin moeder alleen blijft en vader een nieuwe vriendin heeft het minst goed. Een van de oorzaken is dat vader te weinig positie inneemt en niet duidelijk maakt wat de positie is van zijn eerste vrouw als moeder van de kinderen en wat de positie is van zijn tweede vrouw als stiefmoeder van zijn kinderen.
Doel van de cursus:
– inzicht verwerven in de samengesteldheid van het nieuwe gezin en het benoemen van 7 kenmerken van het samengestelde gezin;
– kennismaking met het stiefouderschapsplan:
– de belangrijkste onderwerpen bespreken waarover ouders afspraken kunnen maken bij het opstellen van een stiefouderschapsplan;
– verhouding ouderschapsplan versus stiefouderschapsplan;
– juridische consequenties voor ouders, stiefouders en kinderen;
NB indien u deze cursus volgt heeft u vrijstelling van 2 dagdelen voor de opleiding Stiefplancoach. Bij voldoende belangstelling zullen deze 2 dagen ook worden aangeboden en bent u gecertificeerd StiefplancoachDeze dagen zijn op 20 november en 11 december 2015.
Intervisie + 8/6/15
Overzicht
Intervisie+ houdt in 2 uur theorie en 2 uur intervisie. Deze cursus geeft u volop inzicht en energie om uw praktijk te verbeteren en om er weer tegenaan te gaanU kunt u gewoon “los” per cursus inschrijven.
Docent: Miranda Vanbrabant van Smits & Beerends (training en begeleiding) uit Den Bosch (Miranda gaf op het laatste Vfascongres ’14 ook een cursus) Zij is tot op heden beoordeeld met een 8,9
Intervisie+, De te behalen punten zijn zowel voor de vFAS (2 intervisie & 2 praktijk) als voor de MfN erkend. Voor de Orde gelden ze als praktijkpunten.
Congres Begeleide Omgang in Gelderland 11/9
Overzicht
Op vrijdag 11 september 2015, vindt rondom de dag van de scheiding, in Arnhem een minicongres plaats. Het thema van deze middagbijeenkomst is, BEGELEIDE OMGANG IN GELDERLAND.
Naast een aantal sprekers en workshops zal er een Sociale Kaart van Gelderland worden gepresenteerd. Daarin opgenomen een overzicht van instanties per gemeente, aan welke eisen partijen dienen te voldoen om gebruik te maken van begeleide omgang, contactinformatie en uiteraard eventuele kosten.
De middag wordt georganiseerd door Humanitas (Lidewij Verhoeven) en Arnhems Meisje Opleidingen in samenwerking met de Rechtbank Gelderland.
De middag duurt van 13.30 uur tot 16.45 uur met aansluitend een borrel.
De bijeenkomst levert 3 onderwijspunten op.
Chaos in de Jeugdzorg? 1/10
Overzicht
Actualiteiten en jurisprudentie jeugdrecht
Na ruim een half jaar wordt steeds duidelijker wat de gevolgen in de praktijk zijn van de jeugdwet en de nieuwe kinderbeschermingsmaatregelen.
In deze op de praktijk gerichte cursus zal stil gestaan worden bij de grote recente wijzigingen in het jeugdrecht en de wijze waarop daar in de praktijk mee omgegaan wordt.
De volgende onderwerpen zullen, aan de hand van praktische voorbeelden en recente jurisprudentie, aan de orde komen:
-de rol van de wijkteams / gemeente;
-drang en nazorg;
-privacy;
-de bevoegdheden van de gezinsvoogd / GI;
-het bijzondere procesrecht in het jeugdrecht;
-de positie van de kinderrechter;
-de gesloten jeugdhulp
-de voorwaardelijke machtiging
-de rechten van de jeugdige
Fraude en diefstal op de werkvloer 8/10
Overzicht
Vrijwel iedere onderneming heeft last van frauderende medewerkers en mede daarom maken werkgevers in toenemende mate gebruik van de groeiende forensische onderzoeksmogelijkheden. Bij vermeend wangedrag en/of ernstige verdenkingen worden onderzoeksbureaus ingeschakeld om met behulp van doelgericht onderzoek de waarheid aan het licht te brengen.
Echter, bent u als arbeidsrechtadvocaat op de hoogte van de sterk toegenomen forensische onderzoeksmogelijkheden en de wettelijke kaders waarbinnen een werkgever dient te opereren?
Tijdens de cursus ‘frauduleuze praktijken op de werkvloer’ wordt vanuit forensisch en arbeidsrechtelijk oogpunt ingegaan op de forensische onderzoeksmogelijkheden van werkgevers bij fraude of integriteitsschending.
Forensisch analist en getuige-deskundige, ing. J.R. ten Hove zal aan de hand van de forensische praktijk ingaan op de verschillende onderzoeksmethodieken en onderzoeksmiddelen. Aan de hand van casuïstiek krijgt u expertise aangereikt over hoe u objectieve onderzoeken (o.a. handschriftkundig onderzoek of digitaal onderzoek) dient op te bouwen en wat de bewijskracht is van een deskundigenrapportage.
Arbeidsrechtadvocaat, mr. P. Willems zal middels jurisprudentie ingaan op do’s en don’ts bij forensisch onderzoek op de werkvloer. Hoe maakt u juridisch verantwoorde keuzes gaandeweg het onderzoekstraject? Wat is de bevoegdheid van de werkgever? En hoe zal de rechter vermoedelijk oordelen over het aangeleverde bewijsmateriaal in een ontslagprocedure?
Kortom: een vernieuwende cursus op het snijvlak van de forensische wetenschap en de arbeidsrechtelijke mogelijkheden en implicaties bij fraude onderzoeken.
Intervisie + 12/10
Overzicht
Intervisie+ houdt in 2 uur theorie en 2 uur intervisie. Deze cursus geeft u volop inzicht en energie om uw praktijk te verbeteren en om er weer tegenaan te gaanU kunt u gewoon “los” per cursus inschrijven.
Docent: Miranda Vanbrabant van Smits & Beerends (training en begeleiding) uit Den Bosch (Miranda gaf op het laatste Vfascongres ’14 ook een cursus) Zij is tot op heden beoordeeld met een 8,9
Intervisie+, De te behalen punten zijn zowel voor de vFAS (2 intervisie & 2 praktijk) als voor de MfN erkend. Voor de Orde gelden ze als praktijkpunten.
De Bijzondere Curator 29/10
Overzicht
Hoog op de politieke agenda, de rol van de bijzondere curatorMaar ook binnen de familiesectoren van rechtbanken (en het LOVF) een steeds prominentere figuur dankzij de onderzoeken van de Kinderombudsman.
Het LOVF heeft OP 8 oktober 2014 een protocol ontwikkeld met de bedoeling dat duidelijk is wanneer een bijzonder curator wordt benoemd wat van hem of haar verwacht mag worden, wie voor benoeming in aanmerking komt en wie daar om kan vragen. De bedoeling is dat alle rechters voortaan op dezelfde manier omgaan met verzoeken tot benoeming van een bijzondere curator.
Tijdens de cursus komen onder andere aan de orde, het internationaal – en nationaal juridisch karakter, de procespositie van de minderjarige, de Rapporten van de Kinderombudsman, het LOVF en hoe te communiceren met kinderen.
Actualiteiten strafrecht 5/11
Overzicht
Tijdens deze cursus komen de laatste ontwikkelingen aan bod,
de belangrijkste uitspraken van het afgelopen jaar alsmede relevante wetsvoorstellen. Bijzondere aandacht is er voor een aantal strafvorderlijke aspecten in de onderzoeksfase zoals de regievoerende taak van de RC, de verhouding met de zittingsrechter en de rol van de advocatuur.
Draagkracht en de ondernemer 12/11
Overzicht
Ook voor een ondernemer geldt dat zijn onderhoudsverplichtingen moeten worden gebaseerd op behoefte en draagkracht. Alleen is het voor een ondernemer net even wat lastiger te bepalen op basis van welk inkomen de behoefte moet worden vastgesteld en op basis van welk inkomen de draagkracht.
De ene ondernemer is de andere niet en dat geldt natuurlijk ook voor de onderneming.
Waar voor een werknemer een salarisstrook/jaaropgaaf volstaat, zal voor een ondernemer een jaarrekening moeten worden bestudeerd, dit is geen eenvoudige zaak.
De jaarrekening van de ondernemer geeft informatie over het verleden maar geeft geen antwoord op de vraag welke gelden de ondernemer (in de toekomst) kan besteden aan privé-uitgaven waaronder alimentatie. Met andere woorden, wat kan een ondernemer redelijkerwijs onttrekken aan de onderneming (in IB of BV-sfeer) uitgaande van een continuïteitsveronderstelling en rekening houdend met de meest waarschijnlijke verwachtingen.
De huidige economische situatie maakt duidelijk dat een kasstroomoverzicht voor de ondernemer van essentieel belang is om te kunnen vaststellen of hij draagkracht heeft voor het betalen van alimentatie.
De volgende onderwerpen komen daarbij aan de orde:
• Hoe wordt een kasstroom berekend?
• Het toepassen van een kasstroom in het kader van een alimentatie-berekening;
• Het gebruik van het alimentatieprogramma in samenhang met de vrije kasstroom.
De huidige alimentatie-programma`s gaan voor de berekening van de draagkracht van de ondernemer uit van de winst. Voor de berekening van de belastingdruk van de ondernemer is het alimentatieprogramma van belang, maar vervolgens dient op basis van een (toekomstig) kasstroomoverzicht te worden vastgesteld wat de ondernemer feitelijk kan betalen.
Opleiding Stiefplancoach 20/11 en 11/12
Overzicht
Tijdens deze 2-daagse opleiding wordt u opgeleid tot Stiefplancoach.
Een succes maken van een samengesteld gezin is een opgave, 60% gaat weer uit elkaar. Tijdens deze opleiding krijgt u handvatten die u in uw praktijk kunt toepassen hoe mensen hun nieuwe gezin wel kunnen laten slagen.
Geef bij mensen die voor het eerst gaan scheiden aan welke problemen er `op de loer` liggen. Bouw uw cliëntenbestand uit met deze nieuwe groep die een frisse start met elkaar wil maken maar daarbij deskundige hulp nodig heeft
Zeer zinvolle, interessante cursus die een heel indringend beeld geeft over het wel en wee van een samengesteld gezin. Het boek, “Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?” is verplicht. U ontvangt een reader en overige informatie tijdens de cursus. Een praktijkopdracht maakt onderdeel uit van de cursus.
Het geheim van de raadkamer 3/12
Overzicht
HET GEHEIM VAN DE RAADKAMER
Met het geheim van de raadkamer kunnen verschillende onzichtbare aspecten van het beraad in (straf)raadkamer bedoeld worden. Wie was degene met de dissenting opinion? Maar ook: waar is de discussie vooral over gegaan? En: wat speelt daar allemaal bij? Alleen inhoudelijke argumenten of ook wie de sterkste is als persoon of in de discussie? En wellicht ook: in hoeverre speelt het pleidooi van de advocaat een rol, en diens optreden ter zitting? De buitenwereld weet het niet, want de rechter spreekt in het algemeen alleen door zijn uitspraak. In deze cursus wordt de deur van raadkamer geopend op een wijze die zicht biedt op het proces van oordeelsvorming en op hoe de participanten daarin (kunnen) staan. Natuurlijk wordt uw zicht daarbij mede bepaald door de wijze waarop de docent uw blik richt. Maar als deelnemend cursist bent u (vast) in staat zich interactief te bemoeien met dat richten. In elk geval zullen de hiervoor gestelde vragen aan de orde komen, waarbij uiteraard verbinding wordt gemaakt met de praktijk van alle dag in het strafrecht. Of het geheim van de raadkamer na het volgen van deze cursus helemaal verdwenen is? Wellicht niet, of niet helemaal. Maar u hebt er wel meer zicht op gekregen en kunt daarmee ongetwijfeld uw voordeel doen als advocaat in strafzaken.
Actualiteiten Arbeidsrecht 10/12
Overzicht
Het kan geen enkele arbeidsrechtjurist ontgaan zijn. Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) per 1 januari en 1 juli 2015 is het arbeidsrechtlandschap na 70 jaar drastisch veranderd. Bewust of niet, de wetgever heeft ervoor gekozen om de invulling en uitwerking van een groot aantal belangrijke onderwerpen aan de praktijk over te laten. Denk aan het concurrentiebeding in een bepaalde tijdcontract, de invulling van de redelijke gronden voor ontslag, de reikwijdte van de scholingsverplichting en de omvang van de herplaatsingsinspanningen. Ook de procespraktijk is vanaf 1 juli 2015 niet meer dezelfde. De buitengerechtelijke vernietiging is afgeschaft, verzoekschriften moeten binnen twee maanden zijn ingediend, en hoger beroep en cassatie hebben hun intrede gedaan in de ontslagpraktijk. Om nog maar te zwijgen van de vooralsnog onduidelijke invulling van het begrip ernstig verwijtbaar handelen en nalaten, en de omvang van de billijke vergoeding. Kortom, alles ligt open en u kunt geen uitspraak missen
Tijdens de bijeenkomst vindt op gespecialiseerd niveau een uitgebreide verdieping plaats op basis van de meest actuele ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak. Niet alleen op het terrein van de WWZ, maar ook op andere belangrijke terreinen van het arbeids- en procesrecht.
Actuele rechtspraak wordt afgewisseld met handige praktijktips en kritische reflecties op rechtspraak en literatuur. Kortom, een aanrader!
Gestructureerde Feedback
Overzicht
GESTRUCTUREERDE FEEDBACK – INTERVISIE
Advocaten hebben de mogelijkheid niet-juridische opleidingspunten te halen door deelname aan vormen van gestructureerde feedback, zoals intervisie. Bent u geïnteresseerd in intervisie, dan vindt u hieronder meer informatie over wat er nodig is om dit soort bijeenkomsten te organiseren, en hoe u deze voor opleidingspunten in aanmerking kunt laten komen.
•Intervisie
•Aan de slag met intervisie
•Hoe word ik gespreksleider intervisie?
•Veelgestelde vragen
Actualiteiten Partner-en Kinderalimentatie 04/02
Overzicht
Er is veel gebeurd in 2015 qua kinderalimentatie. Het was een raar jaar met uiteindelijk de verlossende prejudiciële vragen. Maar hoe zit het voor de al vastgestelde gevallen ? En wat heeft dat voor een invloed op de partneralimentatie? En daarnaast komt natuurlijk het wetsvoorstel partneralimentatie aan bod. En natuurlijk, wat zijn de wijzigingen in het nieuwe Rapport Alimentatienormen …..
Scheidingsprocessen – Ik auw van jou 18/02
Overzicht
Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de positie van kinderen tijdens een scheiding. Tijdens deze cursus komen alle stadia voorbij waar kinderen doorheen gaan. Hoe ervaren zij een scheiding? Hoe kunt u als professional uw cliënten nog beter handvatten geven en/of bijstaan met deze lastige materie?
Docent: Steven Pont, hij is (ontwikkelings)psycholoog en systeemtherapeut en mediator. Hij is columnist voor het AD, Parool, Kek Mama, Ook jij en je kleinkind en Wij Magazine. Hij schreef verschillende boeken, voor meer info: www.stevenpont.nl. Hij is bekend van radio en tv, onlangs nog te gast bij Late Night en werkte mee aan het programma Extreem Jaloers.
In zijn binnenkort te verschijnen boek “Ik auw van jou” onderscheidt hij vier fasen waarin een scheidingsproces zich kan bevinden.
In de cursus gaat hij in op de betekenis van elk van die vier fasen, oplopend in schadelijkheid voor de ontwikkeling van het kind. Het helpt ouders maar ook mediators, scheidingsadvocaten, hulpverleners en rechters om met meer kennis naar kinderen te kijken en om met meer eenduidigheid over de escalatie van een scheidingsproces met elkaar te kunnen praten. Ook als dat confronterend is.
Het boek dat binnenkort verschijnt begint als volgt: “Sommige passages van dit boek kunnen je hard met jezelf confronteren, boos maken, je ervaringen laten herbeleven of je misschien zelfs wanhopig doen voelen. Maar het opzettelijk niet willen weten hoe een scheiding precies doorwerkt in de psyche van een kind en dit boek dus maar opzij leggen als het te pijnlijk wordt, is het slechtste dat je voor een kind kunt doen”.
Ieder kind dat bij een scheiding betrokken raakt, – hoe pijnlijk de informatie dus ook is – heeft op zijn minst recht op een omgeving die oprecht wil weten hoe een scheiding in de ontwikkeling van kinderen ingrijpt. Alleen dan kan de schade aan die ontwikkeling zoveel mogelijk beperkt en misschien zelfs voorkomen worden.
Intervisie + Boksen met Advocaten 14/3
Overzicht
“Je bent zoals je bokst !”
Arnhems Meisje Opleidingen heeft een speciale bokstraining ontwikkeld voor advocaten. Deze cursus/workshop is tevens intervisie.
Als advocaat wordt van je verwacht dat je dagelijks voor je cliënten vecht. Weliswaar niet fysiek maar wel verbaal. Onderzoek heeft aangetoond dat je fysieke vechtvorm niet anders is dan die van je verbale.
Ons gedrag ligt vast in onze fysieke reacties. In deze workshop leer je welke “vecht/communicatie-stijl” jij hanteert.
Door middel van primair en intuïtief dus vanuit je reflexen te handelen ontdek je jouw unieke “vecht”kwaliteiten. Met je bokshandschoenen aan kun je ervaren waar je groeipotentieel ligt en hierop oefenen.
Een geweldig verrassende cursus
Gemakkelijke kleding en sportschoenen worden aanbevolen.
Betrouwbaarheid van persoonsherkenning 24/03
Overzicht
Om in strafzaken de cliënt bij te staan bij door de politie uitgevoerde confrontaties en later succesverweer te kunnen voeren over de betrouwbaarheid van herkenningen is het noodzakelijk om inzicht te hebben in:
• de verschillen, overeenkomsten en gebruikswaarden van de Osloconfrontatie, spiegelconfrontatie, videoconfrontatie, fotoconfrontatie en auditieve confrontatie;
• de wettelijke bepalingen;
• de brancherichtlijnen van de politie;
• waarom een herkenning wel of niet zou mogen bijdragen aan het bewijs;
• de (on)mogelijkheden van het waarnemings- en geheugenproces van getuigen;
• de invloed die politie en justitie (onbewust) op de getuige kunnen hebben uitgeoefend;
• de aspecten waar je op moet letten bij het beoordelen van aan de getuige(n) te tonen selecties.
Dit alles komt tijdens de interactieve cursus aan de orde in theorie, korte filmpjes en testjes.
Docenten:
Adri van Amelsvoort,
freelance senior docent en adviseur, auteur van het boek Handleiding Confrontatie, medeauteur van het boek Handleiding Verhoor, oud hoofdinspecteur van politie in de functies van teamleider en kennismakelaar bij de Politieacademie
Henny Grolman,
freelance leerprocesbegeleider, medeauteur van het boek Handleiding Verhoor, oud hoofdinspecteur van politie in de functie van docent/onderzoeker bij de Politieacademie.
Actualiteiten Jeugdstrafrecht 31/03
Overzicht
Uit Criminaliteit en rechtshandhaving 2014, Ontwikkelingen en samenhangen, S.N. Kalidien (WODC) en N.E. de Heer-de Lange (CBS) blijkt:
Het aantal minderjarige verdachten daalde in de periode 2007-2014 van 53.000 naar 23.000. Dit is een daling van 56%. In totaal werden deze minderjarigen 38.000 keer geregistreerd als verdachte. In 2014 werd de helft van de minderjarige verdachten geregistreerd voor vermogensmisdrijven, 21% voor vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde en gezag en 19% voor gewelds- en seksuele misdrijven. In de periode 2007-2014 halveerde het aantal door de rechter afgedane misdrijfzaken tegen minderjarigen tot bijna 6.200 in 2014. Het aantal jeugddetenties nam met 72% af naar bijna 1.100 in 2014*. Het aantal (deels) onvoorwaardelijke jeugddetenties is afgenomen tot bijna 700. De gemiddelde detentieduur lag op 77 dagen. De maatregel ‘plaatsing in een inrichting voor jeugdigen’ (de PIJ-maatregel) wordt sinds 2007 steeds minder vaak toegepast, in 2014 was dit 70 keer.
Het jeugdstrafrecht is dus volop in beweging. De jeugdcriminaliteit daalt maar tegelijkertijd zien we een toename van het aantal zaken dat door het Openbaar Ministerie wordt afgedaan bij de groep jongvolwassenen. De toepassing van volwassenstafrecht bij de 16- 17-jarigen neemt af terwijl de toepassing van het jeugdstrafrecht bij 18-21 jarigen toeneemt. Men verwacht dat door de invoering van het adolescentenstrafrecht het aantal jongvolwassenen dat via het jeugdstrafrecht wordt berecht verder toeneemt.
In de cursus wordt aandacht besteed aan de recente ontwikkelingen in de dynamische omgeving van het jeugdstrafrecht en het jeugdstrafprocesrecht. De volgende onderwerpen zullen daarbij onder meer worden besproken:
– De reden en ratio van het adolescentenstrafrecht;
– De praktijk van de voorlopige hechtenis van jeugdigen in Nederland waarbij ook aandacht wordt besteed aan het recente rapport van de Kinderombudsman;
– De werking en invloed van het wetsvoorstel 34157 en 34159 terzake de implementatie van Richtlijn 2013/48/EU van 22 oktober 2013 betreffende het recht op toegang tot een advocaat in strafprocedures;
– De dagelijkse praktijk van de ZSM met daarbij aandacht voor de verschillende afdoeningen die kunnen worden genomen en de consequenties daarvan.
Intervisie + 11/04
Overzicht
Tijdens deze intervisie+ bijeenkomst staat het onderwerp “Secundaire Traumatisering” centraal.
Pensioen 3.0 21/04
Overzicht
Deze middag worden u de wijzigingen die er in 2016 plaatsvinden bijgebracht. De onderwerpen die we behandelen zijn:
•Het nieuwe Uniforme Pensioenoverzicht 2016.
•Praktische handvatten voor afwijkende pensioenverevening, conversie en verrekening.
•De consequenties voor echtscheiding als gevolg van de plannen van staatssecretaris Wiebes met het pensioen van de dga.
Samengestelde Gezinnen 27/5
Overzicht
Co-ouderschap: De nieuwe gezinsvorm van de toekomst?
Nederland kent 200.000 samengestelde gezinnen. Dertien jaar geleden woonde 5 % van de kinderen na scheiding in een co-oudergezin. In 2013 is dit opgelopen tot 27 %. Het co-ouderschap wint dus in rap tempo terrein. Daarnaast woont 73 % van de scheidingskinderen op één adres.
Het wonen in een samengesteld gezin vraagt veel van kinderen. Zij krijgen te maken met wonen in twee huizen, het verbinden van bloedband en stiefband, verschillende loyaliteiten en opvoedstijlen. Ook worden veel kinderen geconfronteerd met voortdurende conflicten tussen ouders onderling en met stiefouders. 60 % van de nieuwe gezinnen valt na verloop van tijd weer uiteen. Dit kan anders: door het geven van goede voorlichting, door preventief afspraken te maken in het ouderschapsplan over de (eventuele) komst van een nieuwe partner, door rekening te houden met eerder gemaakte afspraken met de ex-partner die opgenomen zijn in het ouderschapsplan m.b.t. zorg en financiën en door het opstellen van een stiefouderschapsplan.
Hoewel het met kinderen uit co-oudergezinnen relatief goed gaat, mede omdat deze ouders minder conflicten maken, scoort het co-oudergezin waarin moeder alleen blijft en vader een nieuwe vriendin heeft het minst goed. Een van de oorzaken is dat vader te weinig positie inneemt en niet duidelijk maakt wat de positie is van zijn eerste vrouw als moeder van de kinderen en wat de positie is van zijn tweede vrouw als stiefmoeder van zijn kinderen.
Doel van de cursus:
– inzicht verwerven in de samengesteldheid van het nieuwe gezin en het benoemen van 7 kenmerken van het samengestelde gezin;
– kennismaking met het stiefouderschapsplan:
– de belangrijkste onderwerpen bespreken waarover ouders afspraken kunnen maken bij het opstellen van een stiefouderschapsplan;
– verhouding ouderschapsplan versus stiefouderschapsplan;
– juridische consequenties voor ouders, stiefouders en kinderen;
NB indien u deze cursus volgt heeft u vrijstelling van 2 dagdelen voor de opleiding Stiefplancoach.
Vechtscheiding en Jeugdhulp 09/06
Overzicht
Sinds 2015 is de gemeente in het kader van jeugdhulp actief geworden bij vechtscheidingen.
Zonder duidelijke wettelijke basis krijgen wijkcoaches in meer en mindere mate een actieve rol bij omgangsperikelen. Daarbij wordt ook vaak het drangtraject ingezet, een vergaande voorziening die in de wet niet genoemd wordt.
Slotstuk van dit alles is de OTS, die met de nieuwe kinderbeschermingsmaatregelen de gezinsvoogd veel meer mogelijkheden biedt om succesop te treden bij omgangsproblematiek.
In deze cursus zullen deze nieuwe ontwikkelingen behandeld worden, waarbij uitdrukkelijk stilgestaan zal worden bij de rol van de advocaat in deze. Hoe dient deze zich in het belang van cliënt en/of de kinderen op te stellen? Hoe kan er pro actief gehandeld worden en hoe kan er gereageerd worden op acties van derden en wat zijn de eventuele rechtsmiddelen?
Intervisie + 27/06
Overzicht
Tijdens deze intervisie+ bijeenkomst staat de “Roos van Leary” centraal en zal worden geoefend.
Familieopstellingen/Systemisch werken 22/09
Overzicht
Deze bijeenkomst kan ook gebruikt worden voor intervisie; dan geldt 2 intervisiepunten en 2 praktijkpunten;
Systemisch werken, volgens de uitgangspunten van grondlegger Bert Hellinger, biedt de mogelijkheid om vraagstukken of conflicten op constructieve wijze te begeleiden. Een tafelopstelling is een methode om een (innerlijk) beeld op tafel te zetten. Dit biedt de ruimte om vanaf gezonde afstand te kijken naar een ontstane situatie. Het externaliseren van een (conflict)situatie biedt de cliënt meer zicht op wat er zich afspeelt op een diepere laag.
Het onbevooroordeeld waarnemen daarvan door de begeleider geeft aanknopingspunten om succesvolle en gerichte interventies te doen die leiden tot duurzame oplossingen.
Deze manier van werken en kijken noemen we systemisch werken, omdat het uitgaat van de drie systeemwetten: binding, ordening en balans. Door de verstoringen in systemische dynamieken te leren herkennen en te benoemen, komt herstel en beweging op gang.
Fiscaal Familierecht 29/9 !
Overzicht
Onontbeerlijk, er blijven jaarlijks veranderingen plaatsvinden….
De eigen woning is en blijft één van de belangrijkste discussiepunten bij echtscheiding maar ook het fiscale partnerschap, Heffingskortingen, Kindgebonden budget, Aftrekbaarheid partneralimentatie, Belastingtarieven, en de belangrijkste fiscale wijzigingen personen- en familierecht komen aan de orde.
Actualiteiten Jeugdrecht Civiel 13/10
Overzicht
Actualiteiten en jurisprudentie jeugdrecht:
Het wordt steeds duidelijker wat de gevolgen in de praktijk zijn van de jeugdwet en de nieuwe kinderbeschermingsmaatregelen.
In deze op de praktijk gerichte cursus zal stil gestaan worden bij de grote recente wijzigingen in het jeugdrecht en de wijze waarop daar in de praktijk mee omgegaan wordt.
De volgende onderwerpen zullen, aan de hand van praktische voorbeelden en recente jurisprudentie, aan de orde komen:
-de rol van de wijkteams / gemeente;
-drang en nazorg;
-privacy;
-de bevoegdheden van de gezinsvoogd / GI;
-het bijzondere procesrecht in het jeugdrecht;
-de positie van de kinderrechter;
-de gesloten jeugdhulp
-de voorwaardelijke machtiging
-de rechten van de jeugdige
Vreemdelingenrecht voor strafrechtadvocaten 31/10
Overzicht
Strafrechtadvocaten staan regelmatig cliënten bij die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten, ofwel vreemdeling zijn. Het aanvaarden van een transactie, voorwaardelijk sepot, of een veroordeling kan, ongeacht de strafmaat, grote gevolgen hebben voor hun verblijfsrecht. Zo kan een veroordeling tot een kleine werkstraf bij sommige cliënten met een verblijfsvergunning leiden tot een voornemen tot intrekking van de IND, en een inreisverbod of ongewenstverklaring. De cliënt wordt daar pas na de veroordeling mee geconfronteerd. De IND neemt onverkort die strafrechtelijke feiten over, en maakt daarin geen nieuwe afweging.
Hoewel de gevolgen groot kunnen zijn, is de kennis van het migratierecht bij strafrechters en het OM meestal zeer beperkt. In de praktijk besteden zij alleen aandacht aan deze bijzondere belangen van de verdachte als de raadsman dat naar voren brengt. Doet de raadsman dat, dan blijkt de strafrechter heel vaak gevoelig voor verblijfsrechtelijke argumenten. Kortom: meer kennis van het vreemdelingenrecht kan u waardevolle munitie opleveren voor uw pleidooi en leiden tot maatwerk in de straftoemeting.
Deze cursus bestaat uit twee onderdelen. Mr. Julien Luscuere verzorgt het gedeelte over intrekking van een verblijfsvergunning op grond van een strafrechtelijke veroordeling. Daarbij komt de ‘glijdende schaal’ onder meer uitgebreid aan de orde, en vooral het voorkomen van ‘collateral damage’ in het verblijfsrecht. Mr. Merijn de Jong verzorgt het gedeelte over verblijfsrechtelijke aspecten die bij vreemdelingenbewaring kunnen spelen, maar overigens ook relevant kunnen zijn voor strafadvocaten die geen bewaringszaken doen. De regelgeving wordt helder en concreet toegelicht, maar de opzet van de cursus is praktisch en interactief. U krijgt tips over waarop u kunt letten bij verborgen verblijfsrechtelijke belangen en procedurele tactieken. Beide advocaten zijn niet alleen meer dan 15 jaar ervaren in het migratierecht, maar hebben ook enkele jaren in het strafrecht gewerkt. Ook treden zij regelmatig op als docent.
Overzicht
De Tweede Kamer heeft op 19 april jl. ingestemd met de invoering van de nieuwe beperkte huwelijksgemeenschap. Inwerkingtreding van deze ingrijpende herziening van de huwelijksgemeenschap is 1 juli 2017.
Trouwen in gemeenschap van goederen wordt niet meer de regel:
Per 1 juli 2017 zijn er bij een echtscheiding drie vermogens:
het privévermogen van elk van de echtgenoten én het vermogen van de nieuwe beperkte huwelijksgemeenschap.
Tijdens de cursus komen de nieuwe regels aan bod.
Intervisie + 07/11
Intervisie +
Tijdens de cursus staat een thema/onderwerp centraal en het oefenen van casuïstiek.
Actualiteiten Arbeidsrecht 17/11
Overzicht
In deze cursus staan de ervaringen in het eerste jaar met het nieuwe recht uit de Wwz centraal. Aan de orde komen:
– De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (aanzegtermijn, aanpassingen in de ketenregeling, Ragetlieregel, pensioenontslag);
– Opzegging na UWV-procedure, proeftijd, beëindigingsovereenkomst en concurrentiebeding;
– Ontslagvergoedingen (afvloeiingsregelingen, golden parachutes, transitievergoeding en billijke vergoeding)
– Het arbeidsproces- en bewijsrecht onder de Wwz
Ook zal nader worden ingegaan op de Wet DBA, als opvolger van de VAR-praktijk. Waar zitten de knelpunten voor de arbeidsrechtpraktijk en hoe kunnen deze worden voorkomen?
De cursus wordt gegeven door mr. Petra Willems (LWYRS advocaten) aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden waarbij op inzichtelijke wijze kennis wordt gemaakt met de meest actuele en relevante aspecten van het huidige ontslagrecht.
Met deze cursus heeft u een verdiept inzicht in de recente ontwikkelingen die zich op bovengenoemde terreinen in wetgeving en jurisprudentie hebben voorgedaan en kunt u deze kennis in de rechtspraktijk toepassen op complexe arbeidsrechtelijke casus.
Actualiteiten Strafrecht 20/12
Overzicht
Actualiteiten Strafrecht
In deze cursus wordt een overzicht gegeven van de actuele ontwikkelingen in het strafrecht en het strafprocesrecht in 2015 en 2016.
De onderwerpen zullen aan de hand van recente wetswijzigingen en jurisprudentie worden behandeld, waarbij de nadruk ligt op een praktijkgerichte invalshoek.
Tevens is er ruim aandacht voor nieuwe wet- en regelgeving.
Actualiteiten Jeugdstrafrecht 7/3
Overzicht
Als jeugdrechtadvocaat is het van belang dat u de weg kent in het wetboek naar de aparte regelgeving voor jeugdigen. Maar kennis van het wetboek volstaat niet. De invloed van met name de Europese richtlijnen op de veranderingen in wetgeving en interpretatie van rechtsregels is groot en biedt mogelijkheden voor de verdediging. Zo kunt u de rechter trachten te bewegen een rechtsregel anders uit te leggen of toe te passen. De theorie is interessant, maar hoe zorgt u ervoor dat de belangen van uw cliënt ook in de praktijk vorm krijgen? Hoe krijgt u het bijvoorbeeld voor elkaar dat de rechter uw 21-jarige cliënt volgens het adolescentenstrafrecht berecht?
Tijdens de cursus wordt ingegaan op de fase van het voorarrest, de invloed van Europese regelgeving, het adolescentenstrafrecht en de maatregelen in het jeugdrecht. Verder komen actuele jurisprudentie en ontwikkelingen aan bod, waarbij de praktische toepassing voor u als advocaat het uitgangspunt vormt.
Het (echt)scheidingsconvenant 23/03
Overzicht
Tijdens deze cursus wordt een “standaardmodel” echtscheidingsconvenant artikelsgewijs doorgelopen. Wat wel en wat niet op te nemen met betrekking tot alimentatie, de (eigen) woning, pensioenen, de huwelijksgemeenschap of huwelijksvoorwaarden. Een cursus die u helpt om te komen tot een juridisch volledig convenant. Ook eigen vragen kunt u inbrengen!
Praktijkcursus gesloten uithuisplaatsing 30/03
Overzicht
Een lastig probleem voor veel advocaten in het jeugdrecht is dat zij in de praktijk te weinig met gesloten uithuisplaatsingen te maken krijgen. Te weinig om de materie echt lekker in de vingers te krijgen.
Wanneer zijn er bijvoorbeeld ernstige bedreigingen, hoe moet je een verklaring van een gedragsdeskundige beoordelen en waar moet een hulpverleningsplan bij een voorlopige machtiging aan voldoen.
Deze cursus is er op gericht om wat aan die praktijk ervaring te doen.
Met maximaal 20 deelnemers zullen vele casussen intensief worden besproken, waarbij de deelnemers vooraf volledige procesdossiers opgestuurd krijgen van recente zaken. Van de cursisten wordt een actieve deelname verlangt. Na de gezamenlijke behandeling van de zaak zullen de docenten de diverse onderwerpen die aan bod zijn gekomen nader theoretisch toelichten.
Strafrecht 6/4
Overzicht
Onder leiding van een rechter(-commissaris) en een Advocaat Generaal wordt een tocht gemaakt langs de highlights van wat het strafrechtelijk landschap het afgelopen jaar te bieden had.
Bijzondere aandacht is er voor een aantal strafvorderlijke aspecten in de onderzoeksfase zoals de regievoerende taak van de RC, de verhouding met de zittingsrechter en de rol van de advocatuur.
De onderwerpen zullen aan de hand van recente wetswijzigingen en jurisprudentie worden behandeld, waarbij de nadruk ligt op een praktijkgerichte invalshoek.
Tevens is er ruim aandacht voor nieuwe wet- en regelgeving.
Overzicht
In 2 uur theorie en 2 uur praktijk krijgt u handvatten voor uw praktijk.
Het menselijk kwaad
Overzicht
Het Menselijk Kwaad
Een persoonlijke zoektocht naar de wortels van geweld.
Hoe komt het dat een kind uitgroeit tot dader van een misdrijf? Bestaat er een verband tussen pesten en genocide? Wat zijn de mechanismen achter vernederen, pijnigen, moord en doodslag? En niet te vergeten: hoe kunnen we ons weerbaar maken tegen de destructieve neigingen in onszelf? Hoe wekken we de zachte krachten tot leven? En wat kan Hannah Arendt ons leren in dit opzicht?
Colet van der Ven is freelance-journaliste, programmaakster, radio- en televisiepresentatrice en auteur van Het kwaad en ik. Zij studeerde orthopedagogiek en werkte een aantal jaren in de hulpverlening o.a. in een jeugdgevangenis in Amsterdam en voor de zusters van Moeder Teresa in India en Haïti. In 1985 maakte ze de overstap naar de journalistiek. Sindsdien werkt ze voor radio en televisie en schrijft ze interviews en reportages voor landelijke dagbladen en tijdschriften.
Hoelang: 19.30 tot 21.30 uur
Inloop: vanaf 19.00 uur
Bijdrage: € 8
Betalen: Uitsluitend aan de kassa
Actualiteiten Alimentatie 20/4
Overzicht
Er is veel gebeurd in 2016.
Het lijkt erop dat het wetsvoorstel partneralimentatie voorlopig weer in een la gaat belanden, nadat de Raad van State zich hier kritisch over uitgelaten heeft. Voor de kinderalimentatie heeft 2016, na een onrustig 2015 wel weer rust en duidelijkheid gebracht.
Tijdens deze cursus zullen we het onder andere hebben over de berekening van kinderalimentatie bij samengestelde gezinnen of te wel samenloop en de nieuwe rekenprogramma’s daarvoor.
Daarnaast komen natuurlijk veel nieuwe uitspraken aan de orde over bijvoorbeeld een art 1:160 verweer middels uitlatingen op sociale media als facebook, twitter en instagram en het kwijtraken van je partneralimentatie door onfatsoenlijk gedrag.
En natuurlijk, wat zijn de wijzigingen in het nieuwe Rapport Alimentatienormen …..
•
Herziening Huwelijksvermogensrecht 06/06
Overzicht
Trouwen in gemeenschap van goederen wordt niet meer de regel:
Verwacht wordt dat per juli 2017 de nieuwe wet in werking zal treden:
Er zijn dan bij een echtscheiding drie vermogens:
het privévermogen van elk van de echtgenoten én het vermogen van de nieuwe beperkte huwelijksgemeenschap.
Tijdens deze cursus komen de nieuwe regels aan bod.
Einde pensioen eigen beheer & echtscheiding 26/9
Overzicht
Eindigt de problematiek van pensioen in eigen beheer & echtscheiding?
In de eerste week van maart 2017 heeft de Eerste Kamer de pensioenopbouw in eigen beheer in 2017 toch echt afgeschaft. De inwerkingtreding is 1 april 2017. Hoe werkt een pensioen in eigen beheer en hoe zal/ziet de nieuwe regeling eruit (gaan zien)? Wat zijn de gevolgen van de wetswijziging, hoe zit de afwikkeling van het pensioen in eigen beheer fiscaal in elkaar? Zijn er overgangsregelingen? Wat zijn nieuwe mogelijkheden om het pensioen af te stempelen of af te kopen? Wat als de ex-echtgenote onwillig is om mee te werken? Gelden deze opties ook voor andere toekomstvoorzieningen in eigen beheer, zoals de lijfrente en het gouden handdruk stamrecht in eigen beheer? Hoe dient een en ander in een convenant te worden opgenomen?
Drs Ingrid Leene-Hoedemaeker MPLA, heeft als adviseur vakinhoudelijk en praktijk gericht zowel het centraal aanspreekpunt pensioenen van de belastingdienst als de Vaste Kamercommissie Financiën input gegeven. Zij bespreekt deze nieuwe regels met u en zal uitgebreid stilstaan bij de mogelijkheden en risico’s hiervan voor de echtscheidingspraktijk.
Het Bestuursstrafrecht 5/10
Overzicht
Het steeds vaker toepassen van bestuursrechtelijke sancties en veel voorkomende samenloop tussen bestuursrechtelijke vervolging en commune strafvervolging zorgen ervoor dat je als strafadvocaat op de hoogte dient te zijn van het bestuursstrafrecht. Wat houdt bestuursstrafrecht in? Waarin verschilt het van gewoon strafrecht? In deze cursus behandelen we de diverse strafrechtelijke elementen die het bestuursrecht tegenwoordig bevat. Ook bekijken we de bestraffende sancties, zoals de bestuurlijke boetes, die bestuursorganen tegenwoordig veelvuldig opleggen. Daarnaast geeft deze cursus je duidelijkheid over hoe de bestuursrechter in de praktijk omgaat met de in de Awb opgenomen strafrechtelijke begrippen en de rechten die voortvloeien uit artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Docent: professor H.J.B. Sackers, hoogleraar bestuurssanctierecht Radboud Universiteit Nijmegen
Jeugdstraf(proces)recht 25/10
Overzicht
Tijdens deze cursus worden de laatste ontwikkelingen in het jeugdstraf(proces)recht besproken.
Onder andere komen daarbij aan de orde de recente regelgeving, jurisprudentie en beleidsontwikkelingen op het terrein van het jeugd(straf)procesrecht en het adolescentenstrafrecht.
In deze cursus worden daarnaast de volgende onderwerpen behandeld:
• de recente stand van zaken rondom de Salduz problematiek
• ervaringen met het adolescentenstrafrecht
• ZSM (directe afdoening door het OM)
• nieuwe wetgeving en jurisprudentie jeugdstrafrecht
• nieuwe ontwikkelingen vanuit het OM
Complexe echtscheiding en jeugdhulp 9/11
Overzicht
Sinds 2015 is de gemeente in het kader van jeugdhulp actief geworden bij complexe (vecht) scheidingen.
Zonder duidelijke wettelijke basis krijgen wijkcoaches in meer en mindere mate een actieve rol bij omgangsperikelen. Daarbij wordt ook vaak het drangtraject ingezet, een vergaande voorziening die in de wet niet genoemd wordt.
Slotstuk van dit alles is de OTS, die met de nieuwe kinderbeschermingsmaatregelen de gezinsvoogd veel meer mogelijkheden biedt om succesop te treden bij omgangsproblematiek.
In deze cursus zullen deze nieuwe ontwikkelingen behandeld worden, waarbij uitdrukkelijk stil gestaan zal worden bij de rol van de advocaat in deze. Hoe dient deze zich in het belang van cliënt en/of de kinderen op te stellen? Hoe kan er pro actief gehandeld worden en hoe kan er gereageerd worden op acties van derden en wat zijn de eventuele rechtsmiddelen?
De bijzondere curator, max. 20 deelnemers 14/11
Overzicht
Deze cursus, “De bijzondere curator” wordt in het bijzonder gegeven voor orthopedagogen, kindertherapeuten, kinderpsychologen, en jeugdcoaches e.a. Vooropleiding HBO/WO vereist.
Advocaten zijn ook welkom maar dienen er rekening mee te houden dat uitsluitend de artikel 1:250 BW bijzondere curator wordt behandeld (en niet de 1:212 BW) en dat de nadruk niet op het juridische aspect van de BC ligt maar op gesprekstechnieken en in het bijzonder op rapporteren.
Aan de orde komen:
– De achtergrond van de BC, belanghebbende, belang;
– Positie naast gezinsvoogd;
– Belangen versus de stem van het kind;
– Scheiding en ontwikkelingsfasen;
– Gesprek met kind;
– LOVF;
– Rapportage en zitting;
De gesloten uithuisplaatsing 17/11
Overzicht
Deze cursus vindt plaats op locatie bij een gesloten jeugdhulpaanbieder, de OGH in Zetten.
De docent, drs J.P. de Rijke, directeur behandeling u nader informeren over de doelgroep van de instelling, de wijze van behandeling, de risicotaxatie en de nieuwe behandeling van jongeren met emotieregulatiestoornissen. Daarnaast zal hij stilstaan bij de gevolgen die de recente wetswijzigingen hebben gehad voor de OGH en de wijze waarop de OGH zich thans opnieuw positioneert.
De middag zal afgesloten worden met een discussie.
Fiscaliteit en echtscheiding 23/11
Overzicht
Voor de familierechtadvocaat blijft het vanwege de vele jaarlijkse veranderingen onontbeerlijk om de fiscaliteit bij te houden.
Naast actuele onderwerpen als het pensioen in eigen beheer van de DGA, ontwikkelingen ten aanzien van de eigen woning en de – ook bij scheiding – lopende renteaftrekbeperkingen, de samenhang tussen alimentatie en de natuurlijke verbintenis en de stand van zaken met betrekking tot de belastingtarieven en relevante heffingskortingen, krijgt u antwoord op vele belangrijke fiscale praktijkvragen.
Jeugdbescherming, de GI en de gezinsvoogd 6/12
Overzicht
Als jeugdrechtadvocaat komt u regelmatig in aanraking met de gecertificeerde instelling en de gezinsvoogd. Zeker als uw cliënt gesloten uit huis wordt geplaatst.
Deze contacten lopen niet altijd even soepel.
Onderneemt de gezinsvoogd niet te veel of juist te weinig actie.
Wat zijn nu de rechten en verplichtingen van de jeugdbescherming en wat zijn de mogelijkheden om daarop te reageren.
Onze docent, mr. Inge Schepens, advocaat in loondienst bij Jeugdbescherming Gelderland, zal u in deze cursus informeren over de werkwijze en gebruikte methodieken van de jeugdbescherming. Zij zal daarnaast stilstaan bij de wettelijke rechten en plichten van de jeugdbescherming en de recente jurisprudentie daarover.
Een beter begrip van elkaar zal hopelijk leiden tot betere samenwerking.
Het Afstammingsrecht 12/12
Overzicht
Een goede basiskennis van afstamming is voor familierechtadvocaten essentieel, omdat dit recht tot diverse ingrijpende rechtsgevolgen leidt.
Het Nederlandse afstammingsrecht is in de afgelopen jaren steeds ingewikkelder geworden. Niet alleen door diverse wettelijke aanpassingen, zoals de met ingang van 1 april 2014 geldende Wet lesbisch ouderschap, maar ook door nieuwe bevruchtingstechnieken en draagmoederschap.
Deze ontwikkelingen hebben tevens zijn weerslag op de rechtspraktijk, uitspraken van rechters zijn steeds complexer van aard geworden.
Het is dus van groot belang dat u als advocaat vertrouwd raakt met deze nieuwe wetgeving, waarbij tevens een praktisch volledige sekseneutraliteit in het afstammingsrecht wordt ingevoerd, wat op zichzelf al uniek is.
Procederen in het nieuwe ontslagrecht 21/12
Overzicht
Tijdens deze cursus zullen o.a. de volgende onderwerpen gericht op de dagelijkse praktijk van een arbeidsrechtadvocaat, aan de orde komen:
• De nieuwe ontbindingsprocedure.
• De nieuwe UWV procedure.
• Hoger beroep en cassatie.
• Schikken onder de WWZ.
• Ontslag op staande voet.
Intervisie Plus
Intervisie 01/02
•
Jeugdrecht civiel
Actualiteiten Alimentatierecht 22/3
Vordering benadeelde partij in het strafproces 29/03 LET OP 5 PUNTEN!!aanvang 12 uur
Overzicht
Het strafrecht biedt steeds meer mogelijkheden aan slachtoffers om hun schade te verhalen. Er is een duidelijke tendens zichtbaar dat de vorderingen van benadeelde partijen uitgebreider en hoger worden.
Strafrechters zijn ook vaker bereid om hogere bedragen toe te wijzen. Tijdens de cursus worden aan de hand van concrete, actuele voorbeelden de nodige praktische tips gegeven over de vordering van de benadeelde partij en mogelijke verweren daartegen..
Docent: mr. Frank van Gaal, advocaat en docent
Actualiteiten Jeugdrecht civiel 12/04 let op 3 PNT
Overzicht
Het jeugdrecht is voortdurend aan het veranderen en de wijzigingen per 1 januari 2015 van de nieuwe Jeugdwet leveren veel jurisprudentie op.
In deze cursus wordt ingegaan op de actualiteiten in het jeugdrecht, waarbij ook nadrukkelijk veel aandacht zal uitgaan naar de gesloten uithuisplaatsingen.
Docent: mr. A. Meijers
Intervisie 23/4/19
Overzicht
Middels een door de docent gekozen methode, die eerst wordt uitgelegd en besproken aan de slag met je praktijk, een lastige casus, cliënt, collega en/of jezelf.
Intervisie: Een ervaring, beleving, inzichten maar vooral een verrijking van jezelf!
Vervangende toestemming bij verhuizing 26/4 LET OP 3 PNT
Overzicht
Het aantal procedures over verhuizen met kinderen na scheiding neemt toe. In deze cursus wordt in de eerste plaats ingegaan op de jurisprudentie in verhuiszaken.
Welke kaders heeft de Hoge Raad voor verhuiszaken geschetst? Met welke factoren houden feitenrechters rekening en hoe worden de belangen van de bij een verhuizing betrokkenen tegen elkaar afgewogen? In hoeverre kan een eenzijdige verhuizing lonen?
In de cursus wordt zowel ingegaan op verhuizingen binnen Nederland als verhuizingen naar het buitenland. Ook wordt ingegaan op internationale en Europese instrumenten die over verhuisproblematiek zijn verschenen.
Docent: mr. Thomas Christoph, advocaat te Utrecht
Actualiteiten Strafrecht 17/05
Overzicht
Mr. Vincent van der Velde brengt u in een middag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen binnen het strafrecht, inclusief handige tips.
De meest recente en spraakmakende uitspraken binnen materieel en formeel strafrecht zullen op hoog niveau besproken worden.
Docent: mr. Vincent van der Velde, advocaat te Almere en docent
Hoger beroep in familiezaken 07/06
Overzicht
Het procederen in hoger beroep in familiezaken kent zo eigen strategieën en valkuilen, die zich bij procederen in eerste aanleg niet voordoen.
Tijdens de cursus wordt diepgaand ingegaan op de systematiek van het procederen in hoger beroep. U leert op welk moment u met welke inhoudelijke argumenten naar voren moet komen. Veel meer dan in eerste aanleg, moet u zich meteen al bij aanvang van de procedure in hoger beroep afvragen: waar staan we nu in procesrechtelijk opzicht? Wat is nu de eerstvolgende stap? Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen?
De onderwerpen die tijdens de cursus in ieder geval aan de orde komen, zijn het grieven stelsel, devolutieve werking, tussenbeschikking, eindbeschikking of deelbeschikking, schorsing uitvoerbaarheid bij voorraad, voorlopige voorzieningen in hoger beroep, aanvulling van feitelijke en rechtsgronden en recente jurisprudentie.
Docent: Mr J.U.M. (Ubel) van der Werff, raadsheer gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Intervisie 12/06
Coachingstechnieken 11/09
Overzicht
Kennismaken met coachtechnieken.
Coachen is die stijl van begeleiden waardoor anderen uit zichzelf in beweging komen.
Als coach stimuleer je de ander tot verandering door de eigen kracht, creativiteit, deskundigheid en energie te gebruiken.
Soms is het nodig dat er eerst andere interventies plaatsvinden, waardoor de coachingsvraag ontstaat.
Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met coachtechnieken. We oefenen met de theorie en passen deze dan toe op uw praktijk zodat u het geleerde de volgende dag kan gebruiken.
Programma :
Mensbeeld coachen
Algemene gesprekstechnieken
Het model van Mc Clelland
Feed back geven / feedback ontvangen
Coachmodel GROW , waarderend coachgesprek .
Theorie en oefenen worden afgewisseld.
De gebruiksvergoeding 11/10 LET OP 3 punten
Overzicht
Als partijen uit elkaar gaan doen zich regelmatig discussies voor over wie in de (gezamenlijke) woning mag blijven wonen. Dit geldt zowel in de situatie dat partijen samenwoners zijn danwel echtelieden. Wanneer partijen gehuwd en gezamenlijke eigenaar zijn van een woning, kan degene die de woning moet verlaten aanspraak maken op een gebruiksvergoeding totdat de woning wordt verkocht of aan de ander wordt toegedeeld.
Een dergelijke gebruiksvergoeding kan in een echtscheidingsprocedure worden verzocht, maar ook daarna. Wanneer kan (of moet) een dergelijk verzoek door een (toekomstig) ex-echtgenoot of ex-partner worden gedaan? En hoe moet de hoogte van een dergelijke gebruiksvergoeding dan worden berekend?
Welke ontwikkeling is te zien in de jurisprudentie?
Na het volgen van de cursus bent u op de hoogte van de ins en outs van het begrip, de gebruiksvergoeding. Zowel bij einde van het huwelijk danwel bij het beëindigen van een samenleving. Daarnaast heeft u dan kennis over de wijze waarop gebruiksvergoedingen worden vastgesteld door rechtbanken en gerechtshoven.
Jeugdstrafrecht(4)/civiel(1) 1/11
Overzicht
De cursus wordt opgesplitst in 2 delen,
12:00-13:00 1 uur civiel (in het voorjaar werden 3 uren civiel gedoceerd)
13:00-17:30 4 uur strafrecht
DE NIEUWE REGELING DOOR DE RAAD VOOR DE RECHTSBIJSTAND WORDT UITGESTELD NAAR 2019
1 uur is € 60,- excl. btw
4 uur is € 210,- excl. btw
5 uur is € 260,- excl. btw
Tijdens de cursus komen aan de orde :
communiceren met kinderen;
actuele rechtspraak;
actuele regelgeving;
praktische tips;
Michiel Hoppenbrouwers is als docent verbonden aan de door het Eggens Instituut van de UvA verzorgde specialisatie opleiding voor jeugdrecht advocaten en de door het SSR verzorgde jeugdrechtspecialisatie opleiding voor leden van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie. Voorts is hij lid van de Commissie van Toezicht van het Forensisch Centrum Teylingereind, de justitiële jeugdinrichting te Sassenheim.
Nathalie Simons is advocaat bij het Kinderrechtkantoor en plv. kinderrechter
Kort geding 21/11
Overzicht
PROCEDEREN IN KORT GEDING ANNO 2018: BALANCEREN OP HET SCHERPST VAN DE SNEDE
Kort Geding-rechtspraak anno 2018 is een onmisbaar onderdeel van het instrumentarium van de hedendaagse advocaat, en vergt specifieke know how en vaardigheden. Een Kort Geding kan zich niet zelden verheugen in grote publicitaire belangstelling. Sleutelwoorden zijn rechtsbescherming en belangenafweging en een en ander is bij uitstek rechtersrecht. Hoe benadert de Kort Geding-rechter zijn/haar taak en hoe kunt u daar op preluderen? Het wettelijk kader beslaat slechts een handartikelen, maar de maatschappelijke betekenis van het Kort Geding is niettemin enorm. Deze interactieve cursus geeft aan de hand van klassieke én actuele jurisprudentie inzicht in de (on)mogelijkheden van het Kort Geding. Na afloop van deze cursus heeft het Kort Geding in al zijn facetten geen geheimen meer, en bent u in staat dit middel effectief in te zetten dan wel -ook als u de gedaagde bijstaat – zo mogelijk de angel uit het geschil te trekken.
Onderwerpen
De volgende onderwerpen komen aan de orde
– Maatschappelijke betekenis Kort Geding”
– Wettelijk kader
– Procesreglement Kort Geding
– de (lengte van de) polsstok van de Kort geding-rechter
– Spoedeisendheid en ‘turbo-spoed’
– Stelplicht/bewijslast in Kort Geding
– De verhouding tot de bodemzaak
– De zgn. ‘afstemmingsregel’
– Kostenveroordeling als de zaak voor de zitting wordt ingetrokken dwangsom-problematiek
– Dwangsom-problematiek
– Specifieke Kort Geding-procedures:
• geldvorderingen in Kort Geding
• executiegeschillen
• opheffing beslag
Tjalle Hidma studeerde Nederlands recht en notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en in 1986 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 1985 is hij lid van de rechterlijke macht. In 1991 werd hij benoemd tot hoogleraar notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was voorts vice-president en sectorvoorzitter Civiel rechtbank Groningen en raadsheer gerechtshof Leeuwarden. Hij is thans seniorrechter rechtbank Overijssel.
Fiscaliteit in het Familierecht 22/11
Overzicht
Voor de familierechtadvocaat blijft het vanwege de vele jaarlijkse veranderingen onontbeerlijk om de fiscaliteit bij te houden.
Naast actuelere onderwerpen als het pensioen in eigen beheer van de DGA, ontwikkelingen ten aanzien van de eigen woning en de – ook bij scheiding – lopende renteaftrekbeperkingen, de samenhang tussen alimentatie en de natuurlijke verbintenis en de stand van zaken met betrekking tot de belastingtarieven en relevante heffingskortingen, krijgt u antwoord op vele belangrijke fiscale praktijkvragen.
Time management 6/12
Overzicht
Een energieke workshop voor als jij meer controle wilt hebben over echt alle informatie en prikkels in je werk. Tijdens de workshop ga je actief aan de slag met een bewezen werkmethodiek die maakt dat je controle krijgt over je werk en je werkdag. Wat het je brengt is meer controle, 100% overzicht en aantoonbaar tijdwinst met als effect dat je meer gedaan krijgt op een werkdag.
-Voor meer controle
-100% overzicht en aantoonbaar tijdwinst
-Een bewezen denk,- beslis- en werkmethodiek
Docent: Rob Pijlman, docent Het effectieve werken
Intervisie 13/12/18
Overzicht
Al jaren wordt Miranda Vanbrabant met een 9 beoordeeld voor de wijze waarop ze de intervisie begeleidt. Veilig, vertrouwd, vernieuwend en inzichtelijk!